Chițac a mai făcut un pas spre preluarea CET Constanța, dar cu ce preț?

Consilierii municipali au aprobat vineri, în unanimitate, proiectul inițiat de primarul Vergil Chițac care prevede intenția fermă a Primăriei de preluare a activelor CET Constanța, companie aflată în insolvență din cauza neplății unor datorii de sute de milioane de lei.

Chițac a inserat în proiectul său și copia unei scrisori semnată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, prin care ministerul își prezintă susținerea față de demersurile municipalității de preluare a CET.

În proiectul menționat, primarul Constanței propune ca preluarea activelor să se realizeze prin procedură de dare în plată către ANAF, principalul creditor.

Mai exact, actul normativ indicat de Chițac, OUG 60/2019 (prin modificările aduse în noiembrie 2020) prevede o procedură prin care companiile energetice care au datorii bugetare pot da în plată active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale.

Ulterior, bunurile mobile şi imobile aferente activelor funcţionale energetice transferate în domeniul public pot face obiectul unor contracte de concesiune, se arată în ordonanța aminitită.

Nu ies la socoteală 155 mil. lei

Însă, niciun rând din cele 12 pagini ale proiectului înițiat de primar nu specifică cum vor fi stinse datoriile CET în integralitatea lor.

În prezent, producătorul de agent termic are o datorie de 260 milioane lei către ANAF, însă activele funcționale care ar reprezenta darea în plată sunt estimate la doar 105 milioane lei, așa cu se arată în proiect.

preluare cet constanta 2 2
Chițac a mai făcut un pas spre preluarea CET Constanța, dar cu ce preț? 3
preluare cet constanta 1
Chițac a mai făcut un pas spre preluarea CET Constanța, dar cu ce preț? 4

De menționat că CET nu are datorii doar către ANAF, ci și către operatori terți.

Astfel, cel mai important aspect al tranzacției – de unde vor veni banii care acoperă diferența de 155 milioane lei – a fost “omis” în proiectul inițiat de primarul Constanței.

Sursa foto: captură foto Youtube/Foto Video Aeriene

Citește și: Ipocrizie. Asociația lui Chițac, în 2019: Ce dreacu să facem cu conductele CET-ului, habarniștilor?!

Urmărește-ne pe:

Doneaza