-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăUltimele ȘtiriPatriarhul Daniel: Umilirea Sf. Dimitrie cel Nou în comunism a fost răsplătită...

Patriarhul Daniel: Umilirea Sf. Dimitrie cel Nou în comunism a fost răsplătită cu căderea regimului

În contextul în care și pelerinajul de la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhală a fost restricționat de autorități, după ce Bucureştiul a intrat în scenariul roșu odată cu creșterea ratei de incidenţă a cazurilor de coronavirus, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a amintit în predica rostită cu acest prilej un eveniment mai puțin cunoscut din istoria cinstirii acestui sfânt pe Dealul Patriarhiei, care ar fi condus la căderea regimului comunist, potrivit doxologia.ro.

Este vorba despre interzicerea de către autoritățile comuniste a celebrării hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din 27 octombrie 1989, pe motivul că în sediul Marii Adunări Naționale (azi Palatul Patriarhiei), ar avea loc o ședință importantă. Credincioșii s-au putut închina însă la moaștele sfântului, dar la Biserica Sfântul Nicolae Vlădica, care se află în apropiere, după ce fostul patriarh, Teoctist, a fost obligat să țină slujba aici.

„Multe minuni a săvârșit Sfântul Dimitrie și, desigur, lumea l-a cinstit mai ales în anii grei ai comunismului, când Biserica era persecutată.

În toamna anului 1989, cu prilejului Hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie, motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Și astfel, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sfântul Nicolae Vlădica, care se află aici jos, în apropiere.

Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită, în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie, în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înființat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române – care prin radio și televiziune transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii și slujba Vecerniei, spre bucuria credincioșilor ortodocși din țară și din diaspora română.

Prin aceasta vedem că Dumnezeu nu se lasă batjocorit, după cum spune Sfântul Apostol Pavel”, a rostit PF Daniel în predica din ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Sursă foto: Mitropolia Basarabiei

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments