O anchetă a Parchetului a oprit, în ianuarie, lucrările pe șantierul din inima Constanței, de lângă „Lupoaică”. O firmă privată vrea să ridice peste vestigiile anticului Tomis un bloc cu patru etaje. Terenul aparține familiei Bucovală, Stelian Bucovală fiind membru al PNL, iar Enache Bucovală este proaspăt ales consilier județean pe listele PNL Constanța.
UPDATE: Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța transmite că procurorul de caz a revocat măsura suspendării lucrărilor pe acest șantier.
Excavatorul a intrat din nou pe șantierul de la „Lupoaică” marți, 27 octombrie. Precedentele lucrări au fost oprite prin intervenția Poliției și Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
Vă reamintim că la începutul acestui an, mii de vestigii excavate de aici (piese de ceramică din perioada elenistică și romană, dintre secolele III î.Hr. și VI d.Hr.) au ajuns la marginea orașului aruncate pe un câmp.
După apariția imaginilor cu vestigiile aruncate, lucrările au fost imediat oprite. „În urma cercetărilor cu privire la găsirea unor fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 au continuat verificările privind legalitatea activităţilor de excavare şi depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit că nu au fost respectate cerinţele prevăzute în autorizaţia de construire.
Având în vedere că în şantierul de lucru, privind construcţia unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanţa, există posibilitatea existenţei de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor”, transmitea în ianuarie IPJ Constanţa.
Măsura a fost dispusă de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, cei care au preluat cazul pentru investigaţii. Totodată, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, conform Legii 50/1991.
Pentru lucrările de pe Bulevardul Tomis, numărul 49A s-au obţinut autorizaţie de construcţie numărul 1552/18.09.2019 şi aviz de la Ministerul Culturii înregistrat cu numărul 702/23.04.2019, precum şi aviz de descărcare arheologică cu numărul de înregistrare 3/2017, eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa cu numărul de înregistrare 103/13.03.2017.
Comentariile sunt închise.