2.4 C
Constanța
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualitatePF Daniel: Interzicerea pelerinajului de la Iași este o măsură disproporționată și...

PF Daniel: Interzicerea pelerinajului de la Iași este o măsură disproporționată și discriminatorie

Daniel, Patriarhul României, a transmis vineri seara, prin intermediul Agenției de Știri Basilica, un mesaj referitor la interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi.

Ideea principală transmisă de pariarhul României este că interzicerea din acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Iată mesajul integral:

Apel la coresponsabilitate şi cooperare, pentru a evita constrângeri excesive

Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.

Catedrala din Iași / Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționatădiscriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu.

Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.

Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, a transmis Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

1 COMENTARIU

  1. PreaFericirea Voastra ,acest aspect trebuia sa il aveti in vedere din timp, nu vreau sa par nepoliticos si fara ascultare dar vorbele din strabuni sunt f de folos , adica stiu ca va dati seama despre ce vn , Buricul copilului trebuie taiat din fasa , nu dupa ce a crescut , ,Ne am dori din suflet sa luati atitudine inainte de a se intampla anumite probleme , Ne am dorim din suflet sa ne putem exprima CREEZUL nostru Adica CRED INTRU UNUL DUMNEZEUL NOSTRU TATAL A TOT TIITORUL NOSTRU ……

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments