10.4 C
Constanța
miercuri, octombrie 27, 2021
AcasăMarea NeagrăApele Române va cultiva aproape 1 mil. mp de iarbă marină în...

Apele Române va cultiva aproape 1 mil. mp de iarbă marină în Marea Neagră

Specialiștii Administrației Naționale ”Apele Române” vor implanta în Marea Neagră 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversității apei și acreșterii calității acesteia.

Cea mai mare suprafață, de peste 500.000 mp de iarbă marină va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn, se arată într-un comunicat al Administrației Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).

Ideea este promovată și la nivel mondial de către un grup de oameni de știință britanici, care au lansat un proiect „de urgență”, de restaurare a ierburilor marine.

Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează și carbonul de 35 de ori mai repede decât o păduretropicală.

Au început lucrările de rabilitare a litoralului

Măsura este parte a programului ”Reducerea eroziunii costiere- Faza II”, proiect învaloare totală de 800 milioane de euro, derulat de ABADL.

Lucrările decombatare a eroziunii costiere- faza II au demarat în urmă cu câteva zile.

Astfel, mii  de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și va fi reașezat pe sectoarele afectate înprezent de eroziune, astfel încât lățimea lor să crească până la 100 de metri.

Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari și Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă și în Eforie.

În a doua jumătate a acestei luni, vor începe și lucrările pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina, ale căror costuri se ridică la aproape 15 milioane de euro.

În aceste zone, vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu un aport   semnifcativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor și   dezvoltarea biodiversității marine.

Extinderea plajelor, până în 2 Mai

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate și structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor, precum și lucrări de consolidare a falezelor.

Spre deosebire de FAZA I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea și lucrările destimulare și refacere a ecosistemului marin.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă și vor fi redate turiștilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea,Eforie, în etapa I și plajele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai, în etapa II.

După finalizarea proiectului, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi mai protejaţi, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă.

Mai mult, proiectul va avea efecte pozitive majore și îndomeniul socio-economic, iar operatorii din zona litorală vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții.

Sursa foto: gvi.co.uk

Cele mai populare

Recent Comments