„Fabrica de bere de la Constanța”, inaugurată în anul 1970, a produs în perioada comunistă mai multe sortimente de bere, toate purtând nume specifice zonei de la malul mării. În primii 17 ani de funcționare, fabrica de la Constanța a produs atât malț, cât și bere, iar din anul 1987 a introdus în producție, pentru doar doi ani, apa plată.
În anul 1993 „Fabrica de bere Constanța” este privatizată, iar în anul 1997, este preluată de grupul BBAG Austria. Din anul 2000 devine parte a Grupului Brau Union România, iar din 2003 va aparține familiei HEINEKEN.
În primii ani de la deschidere, fabrica producea opt sortimente de bere. Berile erau îmbuteliate atât în sticle de 0,330L, cât și de 0,500L. Și alcoolul diferea de la o bere la alta. Pe toate sortimentele era trecut pe etichetă și prețul cu amănuntul, fără sticlă.
Berea MAMAIA 0,330L
Poate una din cele mai cunoscute a fost berea MAMAIA, care a rezistat o perioadă și după anul 1990, și care a devenit, ulterior, berea Malbera.
Berea Pescăruș 0,330L, alcool 1 – 1,5%
Berea Pescăruș a fost fabricată pentru prima dată în vara anului 1973. Pe 14 iunie 1973, ziarul „Dobrogea Nouă”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene Constanța, anunța cu surle și trâmbițe apariția noului sortiment:
„Ieri la Fabrica de bere din Constanța a fost elaborat prima șarjă de bere dintr-un nou sortiment denumit Pescăruș. Acest sortiment, al optulea aflat în fabricație, se remarcă prin conținutul redus de alcool, saturație superioară în bioxid de carbon și aromă plăcută. Berea Pescăruș, îmbuteliată în sticle de 0,33 litri, va fi livrată în unitățile din Constanța și de pe litoral la sfârșitul acestei săptâmâni”.
Berea PALAS 0,330L, alcool 0,8 – 1,8%
Berea DOBROGEANA 0,330L
Berea TOMIS 0,500L
Berea LITORAL 0,500L
Sursă foto: Facebook Valentin Gogu / Constanta Veche