Opt morminte ale unor deținuți politici, descoperite la Periprava

Campania de investigații arheologice desfășurată la Periprava, în perioada 1-11 august, a scos la iveală alte morminte ale deținuților politici.

„Au fost executate trei unități de săpătură sau secțiuni arheologice, suprafața însumată a acestora fiind de 54,50 metri pătrați. În aceste secțiuni au fost identificate 11 morminte din care au fost cercetate 10, unul urmând să fie dezvelit integral în campania viitoare. Opt din mormintele cercetate, prin caracteristicile de înhumare, aparțin unor deținuți, iar două sunt de dată mai recentă, acestea fiind lăsate neatinse la fața locului”, anunță într-un comunicat Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

Citește și: Au fost reluate săpăturile arheologice de la Colonia de muncă Periprava

În ceea ce privește mormintele deținuților, șase sunt înhumări practicate în gropi individuale, iar una a fost făcută într-o groapă comună și conținea scheletele a două persoane. Din cele opt morminte de deținuți au fost extrase doar șase schelete, două fiind surprinse parțial în cadrul de secțiune, fapt ce a condus la decizia procurorului de a fi lăsate in situ pentru a fi recuperate integral în următoarea campanie.

Scheletele recuperate în cursul acestei campanii s-a urmat procedura legală, specifică normelor de cercetare criminalistică la fața locului. Osemintele defuncților, după ce au fost analizate, fotografiate și descrise, au fost demontate și extrase în prezenţa unui medic legist, fiind împachetate și transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Tulcea.

Citește și: Fost deținut politic, despre invazia în Ucraina: „Un nebun a ordonat atacarea unui stat pașnic”

După efectuarea expertizelor medico-legale și antropologice, acestea sunt transferate pentru analize genetice la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti. Acest demers urmărește identificarea morților prin metoda comparării ADN-ului obținut din resturile scheletice cu cel prelevat de la urmașii în viață ai victimelor.

74 de morminte, descoperite la Periprava

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) împreună cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și Fundația Doina Cornea din Cluj, au organizat în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” Vaslui cea de-a IX-a campanie de investigații arheologice în Cimitirul lipovenesc din satul Periprava, com. C. A. Rosetti, jud. Tulcea

În cele nouă campanii desfășurate până în prezent la Periprava au fost executate un număr de 25 de secţiuni sau suprafețe arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 83 de morminte dintre care au fost cercetate 82.

Citește și: Fost deținut politic: Preafericitul să ne spună și ce s-a întâmplat cu structurile comuniste

Un număr de 74 de morminte aparțin unor deținuți iar opt sunt ale unor persoane decedate în ultimele decenii, în mare parte localnici, care s-au sinucis ori au fost găsiți înecați în Dunăre și au fost îngropați, fără semne de suprafață, în necropola deținuților. Au fost recuperate rămășițele pământești a 70 de deținuți la care se adaugă cele două schelete ce urmează a fi extrase anul viitor, iar în cazul a două morminte s-a constatat lipsa scheletelor.

Această situație se explică prin faptul că familiile acelor defuncți au avut posibilitatea ca prin complicitatea unor persoane care au lucrat în cadrul unității penitenciare să afle locul înhumării, reușind astfel să-i dezgroape pe ascuns și să recupereze osemintele. În cazul celor 74 de morminte de deținuți descoperite până în prezent, 68 dintre ei au fost înhumați în gropi individuale și șase în trei gropi comune, fiecare groapă adăpostind rămășițele a două persoane.

AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în lagărul de la Periprava, care nu au fost încă identificați și contactați, să intre în legătură cu responsabilul cercetărilor, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

Urmărește-ne pe:

Doneaza