Muftiatul Cultului Musulman din România intenționează să demoleze o clădire ’’cu valoare istorică’’, situată la intersecția străzilor Constantin Brătescu cu I.G. Duca din Constanța, cu scopul de a face loc unui ansamblu format din lăcaș de cult (moschee și minaret), sediu administrativ și sediu social (foto la finalul articolului).
Cum locația se este situată în zona centrală a orașului (situl urban cod LMI CT-II-s–02842) și situl arheologic Necropola orașului antic Tomis (cod LMI C-I-s-A-02555), Primăria Constanța a condiționat eliberarea autorizației de construire de obținerea avizului Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC).
Imobilul pe care Muftiatul vrea să-l demoleze se prezintă în stare decentă, iar membrii Comisiei Monumentelor l-au catalogat drept ’’clădire cu valoare istorică’’, prin urmare specialiștii comisiei din cadrul DJC s-au opus demolării și au recomandat beneficiarului păstrarea și consolidarea ei.
De altfel, specialiștii Comisiei au propus investitorului să ia în calcul construirea obiectivului prin extinderea clădirii existente, însă au exclus demolarea.
Extras din motivarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice pentru respingerea proiectului și recomandările instituției pentru ca acesta să fie aprobat:
- Respingere. Documentația ignora construcțiile existente.
- Respingere, Imobilul propus spre desființare are valoare istorică și ambientală.
- Respingere. Păstrarea și consolidarea clădirii, păstrarea fațadelor spre cele două străzi și extinderea cu aceeași cornisa spre str. C. Brătescu.
- Revenire cu studiu istoric și architectural ce va identifica elementele valoroase ale imobilului și va propune reglementări de intervenție. Studiul va fundamenta conservarea totală/parțială a imobilului existent și integrarea acestuia în noua propunere.
Poziția Muftiatului
Contactat de ‘’Dobrogea Live’’, Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România afirmă că la baza respingerii proiectului stă un conflict mai vechi generat de opoziția Muftiatului față de o construcție nouă aprobată de DJC la doar câțiva metri distanță de Geamia Hunkiar, monument istoric de de clasă A, fără a se cere acordul instituției de cult.
’’Presupun că în privința respingerii proiectului este vorba de o discuție mai veche între instituțiile noastre (Muftiat și DJC n.r.). De ce atunci când s-a construit la 2,5 metri de Geamia Hunkiar, monument istoric de categoria A, nu s-a cerut avizul de la Cultură? Am țipat acum 7-8 ani că direcția de cultură a avizat la câțiva metri de geamie o construcție care conform legii trebuia să fie la minim 50 m distanță. De aici au plecat disensiunile, de aici a început totul. Pentru unii legea-i mumă, pentru alții ciumă’’, a explicat Murat Iusuf.
Minaret de 18 metri
Muftiul a adăugat că imobilul propus spre demolare nu este înscris pe lista monumentelor istorice din Constanța și proiectul pentru lăcaș de cult (moschee și minaret), sediu administrativ și sediu social nu poate fi implementat prin extinderea clădirii existente.
’’Nu putem păstra clădirea pentru că nici structura de rezistență nu permite așa ceva. Clădirea nu figurează pe lista monumentelor istorice și nu avem documentație pe ea sau autorizație de construire pentru că nu erau prevăzute la acea vreme. Nu lăsăm așa situația, va fi un ansamblu unicat în Constanța’’, a spus muftiul.
Acesta a precizat că minaretul proiectat pentru ansamblul de cult va avea o înălțime de 17-18 metri.
Galerie foto – proiect randat lăcaș de cult, sediu administrativ și sediu social (minaretul nu a fost inclus în randări) – sursa schițe, Murat Iusuf.







Susa foto deschidere: Google Maps/Murat Iusuf
Îți recomandăm și:
Constantenii au fost intrebati daca vor in orasul lor, in centru, minaret de 18 metri. Muftiul poate cinta la microfoane,in schimb, bisericile noastre nu mai au voie sa traga clopotele pentru ca sunetul depaseste nu stiu citi decibeli. Asa spun cei de la mediu. Cred ca se exgereaza cu pretentiile din toate partile. Ce au gindit respectivii : daca nu a mers la Bucuresti cu moscheea , hai la Constanta ca astia de aici nu prea sint preocupati de cum arata orasul lor. Nu e de ajuns ca in toate pozele si transmisiile de la evenimente apare minaretul Carol I. ?.