ActualitateMiting „spontan” pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului. Arhiepiscopia: „Înțelegem frustrarea justificată a poporului”

Miting „spontan” pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului. Arhiepiscopia: „Înțelegem frustrarea justificată a poporului”

Pe 29 februarie, cu ocazia întrunirii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), IPS Teodosie va încerca din nou să ajungă mitropolit al Tomisului. Deoarece s-a izbit deja de refuzul Cancelariei Sf. Sinod, de data aceasta se încearcă și coalizarea fizică a „credincioșilor” dornici de a avea o Mitropolie la malul mării.

Conform surselor Dobrogea Live, preoții din Arhiepiscopia Tomisului au fost chemați de către șefii lor ierarhici (protopopi) să vină sâmbătă, 10 februarie, la ora 15.30 în piața Ovidiu din municipiul Constanța la un miting „spontan” în favoarea reactivării Mitropoliei. Preoților li s-a recomandat să vină însoțiți și de alte persoane și să vină îmbrăcați în civil, lucru dezmințit oficial de reprezentanții Arhiepiscopiei.

Teodosie agită din nou apele în BOR. De ce nu va fi mitropolit. Argumentele Patriarhiei

Arhiepiscopia Tomisului susține, într-un comunicat de presă remis cu puțin timp în urmă, că nu ea este organizatorea mitingului „spontan”.

Iată punctul de vedere al Arhiepiscopiei Tomisului:

„Întrucât în mediul online a apărut informația că mai multe organizații ale societății civile intenționează să organizeze sâmbătă, 10 februarie 2024, un miting în municipiul Constanța în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului, pe traseul Piața Ovidiu-Catedrală-Prefectură, în intervalul orar 15.30-17.00, în temeiul Hotărârilor Sfântului Sinod nr. 3886/20 mai 2011 și 6106/5 iulie 2023 și al adresei Cancelariei Sfântului Sinod nr. 3383/29 martie 2016, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

  1. Arhiepiscopia Tomisului nu este inițiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment. Deși înțelegem frustrarea justificată a poporului pentru cele două decenii în care, cu multă cuviință, Arhiepiscopia Tomisului a depus numeroase solicitări de recunoaștere a adevărului privind Mitropolia Tomisului și dreptul incontestabil al acesteia, solicitări respinse până la momentul de față, îndemnăm și de această dată credincioșii să mențină ascultarea și rânduiala în calitatea lor de fii ai Bisericii.
  2. Întrucât nimeni nu poate îngrădi în vreun fel libertatea întrunirilor organizate și manifestate în mod pașnic, garantată prin articolul 29 din Constituția României și prin articolul 12 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nici Arhiepiscopia Tomisului nu se poate opune acestui demers ci doar îi roagă pe participanți să respecte decența impusă de scopul mitingului și să evite orice posibilă tentativă de deturnare sau de corupere a acestuia spre direcția urmărită de adversarii recunoașterii Mitropoliei Tomisului.
  3. În ceea ce privește „conspirația” spectaculos imaginată și trâmbițată, pe pagina proprie de socializare, de către Radu Preda, nu putem decât să ne manifestăm compătimirea față modul în care a ajuns să își exprime „analizele” și „previziunile” referitoare la ierarhi, în calitatea sa de „încă preot” al Bisericii Ortodoxe Române. Ne rezervăm dreptul de a solicita un punct de vedere al Chiriarhului sub autoritatea canonică a căruia se află.

Va reuși ÎPS Teodosie să dezbine unitatea Bisericii Ortodoxe Române?

Teodosie, pus la punct de Patriarhie și în 2021

În urmă cu trei ani, în februarie 2021, Teodosie a cerut același lucru: reactivarea Mitropoliei Tomisului. În adresă, ÎPS Teodosie arăta faptul că la Tomis ar fi activat cea mai veche mitropolie. Conform unei cutume, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române vine de la cea mai veche mitropolie activă, în prezent fiind cea a Moldovei.

Arhiepiscopia Tomisului, îngropată în datorii. Trebuie să plătească 233.000 de lei pentru cărțile cu care și-a sărbătorit ÎPS Teodosie „majoratul”

În aprilie 2021, Sinodul îi transmite arhiepiscopului Teodosie că în anul 2009 s-au decis condițiile în care o episcopie cu cel puțin 300 de ani vechime poate fi ridicată în rang, iar Tomisul nu îndeplinește aceste condiții.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”, spun reprezentanții Sfântului Sinod.

Mai departe, în aceeași adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”.

Citește aici toate motivele pentru care Teodosie nu va ajunge mitropolit.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Părerea mea personala este că datorită condițiilor fizico – geografice , istorice și vis – a – vis de actuala conjunctura internațională în care trebuiesc luate în calcul războiul din Ucraina dar și cel existent între palestinieni și evrei , BUCUREȘTI – ul ar putea accepta Dobrogea MITROPOLIE . Nu este in puterea mea sa judec daca este bine sau nu acceptarea de către BUCUREȘTI a faptului că Dobrogea este ( sau nu este ) MITROPOLIE dar nici nu cred că vor fi prea mulți voluntari creștin – ortodocși din Dobrogea ce vor dori
    să-și dea viața pentru BUCUREȘTI daca , Doamne ferește ! – va fi nevoie ca BUCURESTI-ul sa vrea să riposteze ( nu neapărat cu trupe ci și ) mediatic pentru a păstra teritoriile care – in sumbrele ,,preziceri” ale unora – e posibil sa fie revendicate de UNGARIA ( teritorii care acum fac parte din TRANSILVANIA și sunt ,,subordonate ” BOR )

Comentariile sunt închise.