TOP-ȘTIRITeodosie agită din nou apele în BOR. De ce nu va fi...

Teodosie agită din nou apele în BOR. De ce nu va fi mitropolit. Argumentele Patriarhiei

Deoarece se apropie un nou Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), IPS Teodosie face ce știe el cel mai bine: bagă bățul prin gard și agită apele în rândul credincioșilor cu tema reactivării Mitropoliei Tomisului și, implicit, a ridicării sale în gradul de mitropolit. Conform unei cutume, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române vine de la cea mai veche mitropolie activă, în prezent fiind cea a Moldovei.

Citește și: Anamaria Prodan susține reactivarea Mitropoliei Tomisului. „Patriarhia se trezește?”

IPS Teodosie a transmis, din nou, o scrisoare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, care se va reuni în ședință solemnă imediat după sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, prin care solicită „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”. Aceeași scrisoare a fost trimisă Sinodului și în februarie 2021, iar atunci Teodosie a primit un răspuns categoric: Mitropolia Tomisului nu se va reactiva.

Reactivarea discuției despre reactivarea Mitropoliei Tomisului nu face altceva decât deliciul ultrașilor reali sau virtuali din jurul lui Teodosie, cei care aplaudă de fiecare dată când ierarhul constănțean încalcă rânduiala impusă de Patriarhie.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat pentru G4Media că ”în legătură cu noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”.

Citește și: Profesor universitar la Facultatea de Teologie, bănuit de nereguli la examenul de abilitare

De ce nu va fi Tomisul mitropolie

În 19 aprilie 2021, Cancelaria Sfântului Sinod îi transmitea IPS Teodosie un răspuns categoric cu privire la solicitarea sa de reactivare a Mitropoliei Tomisului.

Mai întâi, Sf. Sinod îi reamintește lui Teodosie că în anul 2009 s-au decis condițiile în care o episcopie cu cel puțin 300 de ani vechime poate fi ridicată în rang, iar Tomisul nu îndeplinește aceste condiții.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”, spun reprezentanții Sfântului Sinod.

Citește și: Școala Doctorală de Teologie din Constanța, cuib de colaboratori ai Securității. Severus și Dinică sunt coordonați de Mache

Mai departe, în aceeași adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”.

Sfântul Sinod nu a ratat ocazia de a-i reaminti lui Teodosie că „în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează  notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.”

În Arhiepiscopia Tomisului normele Sfântului Sinod sunt încălcate prin:

  • Hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat „documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin”
  • Admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50 încălcând hotărârile Sfântului Sinod
  • Primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective

Apoi, conform Patriarhiei Române, Arhiepiscopia Tomisului „înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională.”

Un alt capitol fierbinte atins de Patriarhia Română este „fabrica de doctorate” în Teologie de la Constanța, acolo unde șef al școlii doctorale este chiar Teodosie. Conform documentului, CNATDCU – Comisia de Teologie a evidențiat că la Constanța sunt cele mai mari probleme legate de calitatea tezelor de doctorat și a „onestității științifice” (teze plagiate, profesori îndrumători care nu au legătură cu disciplina pe care o predau, deficiențe în redactare și altele).

Citește și: CNATDCU a invalidat 17 teze de doctorat susținute la Facultatea de Teologie din Constanța. Alte 10 teze sunt în analiză

„Pentru reactivarea mitropoliei Tomisului nu este suficientă doar invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat, ci trebuie îndeplinite condițiile statutare și respectate hotărârile sinodale privind disciplina bisericească și cooperarea între eparhii”, se mai arată în adresă.

În concluzie, Sfântul Sinod considera în aprilie 2021 încheiate discuțiile cu privire la solicitarea ridicării la rang de Mitropolie a Arhiepiscopiei Tomisului, iar aprobarea unei asemenea solicitări „nu este conformă cu Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și afectează negativ unitatea acesteia.

Citește și: Teodosie al Tomisului, demolatorul

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.