Joi, 6 iunie 2024, au fost finalizate lucrările de restaurare a Mormântului pictat tip Hypogeu. Astfel, județul Constanța își consolidează poziția pe harta culturală a Europei, oferind o dovadă concretă și științifică a prezenței creștinismului în aceste meleaguri.
Mormântul pictat de la Tomis, de tip hypogeu, a fost descoperit în anul 1988 și este situat în apropierea liceului Mircea cel Bătrân. Mormântul, care este foarte bine conservat, este atribuit secolului al IV-lea e.n. Hypogeu (din greacă ὑπόγαιο sub+pământ) se referă la construcție subterană, din antichitate.
„Mormântul pictat tip Hypogeu, un monument unic în România, și-a recăpătat strălucirea și în curând va putea fi admirat de public! Un eveniment care scoate la suprafață istoria noastră și care contribuie la identitatea culturală a municipiului și județului Constanța. Arheologii și oamenii de știință implicați în proiect au dedicat mult timp și efort pentru a efectua o descărcare arheologică corectă. Fiecare detaliu a fost pus în valoare cu multă atenție, reușind să facă o adevărată minune din acest obiectiv. Pe de altă parte, echipa din cadrul Direcției Generale de Proiecte, condusă de doamna director Elena Georgescu și coordonată de domnul vicepreședinte al CJC, Petre Enciu, a asigurat succesul acestui proiect, printr-o sincronizare a eforturilor în toate aspectele și etapele lui. Le mulțumesc tuturor pentru munca depusă”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța și candidatul PUSL la aceeași funcție.
Citește și: Mihai Lupu (PUSL), despre proiectele Consiliului Județean: Constanța va avea un acvariu unic în Europa
Lucrările la proiectul de salvare și protejare a Mormântului pictat tip Hypogeu au început în luna decembrie a anului 2022 și au vizat intervenția directă asupra monumentului funerar și introducerea unei structuri de protecție cu rol multiplu: protejarea de factorii de degradare externi, asigurarea unui microclimat interior vital pentru conservarea picturilor murale din interior și restabilirea legăturii dintre monumentul antic și nivelul original al solului.
Vezi VIDEO cu Mormântul pictat tip Hypogeu AICI
Totodată a fost realizat un Punct de Informare, în scopul punerii în valoare a excepționalului monument istoric, cu rol de prezentare specială a obiectivului, dar și de facilitare a accesului în vecinătatea acestuia. Valoarea totală a investiției se ridică la 6.419.336,47 lei.
„Este un eveniment unic în istoria Constanței, un eveniment care contribuie la scoaterea istoriei noastre de sub pământ și la identitatea culturală a Constanței. Constanța, azi, prin inaugurarea acestui obiectiv se așează pe harta culturală a Europei printr-un element unic care atestă vechimea creștinismului pe aceste meleaguri”.
Mormântul va trece în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar, cel mai probabil, din toamnă va putea fi vizitat. Tot aici va fi amenajată și o zonă expozițională dedicată necopolei romane de la Tomis.
Comandat de PUSL Filiala Constanța, executat de Asociația de la Dunăre la Mare în ziarul online Dobrogea Live, Cod AEP 21240113
Citește și: Alianța Național Țărănistă susține candidatura lui Mihai Lupu (PUSL) la Consiliul Județean Constanța
Vrăjeală. ELECTORALĂ! Ați tăiat panglica de alegeri dar se vizitează din toamnă ?!
Bou, hoț sau corupt să fi să mai votezi gașca de incompetenți puși pe căpătuială încă 4 ani!