BusinessMiami de România - Primăria Constanța validează un megaproiect imobiliar cu clădiri...

Miami de România – Primăria Constanța validează un megaproiect imobiliar cu clădiri de 30 de etaje pe un teren 3,5 ha, retrocedat de Mazăre

În urmă cu 13 ani, primăria condusă de Radu Mazăre aproba un proiect imobiliar gigant pe o limbă de pământ de 3,5 ha situată pe malul mării în zona Pescărie a orașului Constanța, teren aflat pe lista retrocedărilor abuzive din dosarul pentru care fostul edil a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

În cele din urmă, din cauza statutului juridic controversat al terenului, dezvoltatorul Mamaia Investment a renunțat la proiectul estimat la 170 mil. euro – supranumit de presa vremii – Miami de România.

Iată că astăzi, deși instanța a dispus ca terenurile din dosarul retrocedărilor să revină la situația anterioară înstrăinării lor, compania Alezzi a intrat în posesia peninsulei de la Pescărie și a resuscitat proiectul care prevede construirea unui complex cu 10 clădiri de blocuri de locuințe, hoteluri, centre comerciale și club, cu înălțime cuprinsă între 6 și 30 de etaje și 2.767 de locuri de parcare subterane.

Extras din certificatul de urbanism

Cu toate că este un teren înstrăinat ilegal, Primăria Constanța a emis luna trecută, la solicitarea Alezzi, un certificat de urbanism care reprezintă primul pas spre construirea cartierului între Mamaia și Constanța.

Contactat de ’’Dobrogea Live’’, arhitectul-șef al Constanței a declarat că nu cunoaște aspectele juridice ale terenului.

Extras din raportul asupra mediului al proiectului

Precizăm că certificatul de urbanism a fost eliberat de primărie în baza unui PUZ aprobat de municipalitate în 2007 și modificat în 2009 prin Hotărâri de Consiliu Local care nu menționează un termen de valabilitate al planului urbanistic, deși Legea 350/2001 prevede ca orice PUZ să aibă un interval de expirare.

Art. 28. – (1) Perioada de valabilitate a documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism se stabileşte de către autoritatea administraţiei publice locale abilitată să aprobe documentaţia, în conformitate cu gradul de complexitate şi cu prevederile acesteia.

Cu alte cuvinte, PUZ-ul care stă la baza eliberării certificatului de urbanism ar putea fi nul, iar HCL-ulurile prin care a fost aprobat, atacate în instanță.

În anul 2002, primarul Radu Mazăre a retrocedat ilegal terenul Laurei Mariana Leşe, care vinde terenul doi ani mai târziu soților Nahmandy. În 2007, terenul ajunge în proprietatea firmei Mamaia Investments, societate care a întocmit în urmă cu 14 PUZ-ul proiectului preluat de Alezzi SRL, care a cumpărat terenul de 34.800 mp la începutul acestui an.

Alezzi este o companie deținută de familia Zelca din Constanța.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza