„Marea Neagră e în pericol. De ce? OMV Petrom și Romgaz vor folosi pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră o serie de substanțe chimice, în cantități uriașe”, spun cei de la Greenpeace România.
Ei explică faptul că substanțele nu sunt prevăzute în legislația românească, iar impactul lor asupra vieții marine nu este cunoscut.
„Instituțiile ascund aceste informații de interes public. Avem tot dreptul să știm și să acționăm în consecință. Cerem instanțelor de judecată să oblige Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA D-L) și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” să comunice informații despre substanțele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră și cum acestea vor afecta mediul marin”, adaugă Greenpeace România.
Fundația a lansat și o petiție pentru protejarea vieții din Marea Neagră pe care o poți semna AICI.
Proiectul Neptun Deep, pe masa judecătorilor
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012, când sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat prezența gazelor naturale. OMV Petrom S.A. şi S.N.G.N. Romgaz S.A. vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.
Pe rolul Tribunalului București s-a înregistrat cererea de chemare în judecată a UAT comuna Tuzla, ROMGAZ BLACK SEA LIMITED NASSAU (BAHAMAS) SRL (FOST EXXONMOBIL), OMV Petrom și Agenția pentru protecția Mediului Constanța. cererea a fost formulată de Fundația Greenpeace România și are ca obiect anulare act administrativ AVIZ 6/21.10.2019.
„Greenpeace cheamă în judecată autoritățile și companiile (OMV Petrom și Romgaz) pentru nereguli grave în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep”, spun reărezentanții Fundației într-un comunicat.
Greenpeace susține că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale. Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanța a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătății populației, corpurilor de apă, schimbărilor climatice și fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naționale, unionale și internaționale.
Proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri notabile, de la amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră, până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Fără autorități care să evalueze corect consecințele unui astfel de proiect, biodiversitatea și ecosistemele vor fi afectate în mod ireversibil, iar fenomenele meteo extreme se vor intensifica.
Citește și: Exploatarea gazelor din Marea Neagră, subiect de campanie pentru PNL și USR
„Autoritățile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care avizează favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor și mediului. Aceleași autorități ar trebui să protejeze mediul și interesul cetățenilor. În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesul companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătății populației și a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor și nu vor distruge ecosisteme marine prețioase”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.
“În opinia noastră, era necesară parcurgerea procedurii transfrontaliere încă din etapa incipientă a planificării, or în condițiile în care această procedură nu a fost parcursă deloc dintr-o triplă perspectivă: dimensiunea proiectului, efectul asupra Mării Negre și schimbările climatice, avizul de mediu este nelegal”, au declarat avocații de la Revnic Cristian și Asociații, societatea de avocatură care reprezintă Greenpeace în instanță.
Pericolele proiectului Neptun Deep
„OMV Petrom și Romgaz au anunțat că vor extrage gazele fosile din perimetrul Neptun Deep. Exploatarea gazelor fosile presupune un risc iminent pentru ecosistemul mării, afectând reciful, habitatele și toate speciile din mare prin foraje și deversări de substanțe toxice. Cel mai probabil nu vom mai vedea delfini înotând pe lângă plaje, iar căluții și pisicile de mare vor dispărea treptat.
Forajele și deversările de substanțe toxice pun în pericol speciile marine vulnerabile, cum ar fi delfinii și pisicile de mare.
Proiectul Neptun Deep va bloca România în era combustibililor fosili, ducând la accentuarea efectelor crizei climatice și întârziind tranziția la un viitor energetic sustenabil bazat pe energie regenerabilă, mai curată și mai ieftină”, arată Greenpeace România.