PoliticăExploatarea gazelor din Marea Neagră, subiect de campanie pentru PNL și USR

Exploatarea gazelor din Marea Neagră, subiect de campanie pentru PNL și USR

Exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră este subiect de campanie electorală pentru PNL și USR. „Legea Offshore”, cum este cunoscută, a primit o formă finală care i-a determinat pe marii investitori să facă un pas înapoi.

Legea privind exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră a fost o inițiativă apărută în anul 2017, care prevedea că investitorii care vor exploata aceste gaze nu vor fi încărcați cu alte taxe decât redevențele stabilite inițial.  

USR Constanța susține că „după ce „Legea Offshore” a trecut de Parlament, guvernul PSD a dat o Ordonanță care a plafonat prețului gazului natural la producător și astfel a pus la îndoială viabilitatea economică a acestui proiect”. Astfel, ne aflăm în situația în care Exxon Mobil și compania poloneză PGNiG au anunțat că intenționează să se retragă din Marea Neagră.

Ce propune USR

„Dorim regândirea „Legii Offshore”, astfel încât ea să poată stimula investițiile în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, și propunem folosirea fondurilor astfel obținute în investiții prin pilonul II de pensii”, spun cei de la USR Constanța.

Aceste măsuri vor duce la reducerea dependenței României de gaze din import, la securitatea energetică a țării și la dezvoltarea industriei de produse derivate din gaze, mai arată USR.

„Propunem de asemenea ca fondurile de pensii administrate privat să investească cel puțin 50% din suma provenită din exploatare, în acțiuni și obligațiuni emise de companii care au proiecte viabile de energie. Astfel vom face tranziția către o economie mai puțin bazată pe combustibili poluanți și am avea o sursă importantă de finanțare pentru sustenabilitatea sistemului de pensii.”

Ce propune PNL

Bogdan Huțucă, liderul liberalilor constănțeni a declarat că „unul dintre primele lucruri pe care le vom face după ce vom avea majoritatea în Parlament va fi să modificăm legea adoptată de PSD în 2019, care a avut ca efect imediat alungarea din România a investitori care doreau să exploateze gazul românesc de la Marea Neagră”.

Legislația susținută de PSD, condus la acea vreme de Liviu Dragnea, impunea investitorilor impozite prea mari și venea cu proceduri greoaie de avizare, explică președintele PNL Constanța.

„Impozitele prea mari, costurile ridicate pentru exploatare și nesiguranța din teren făceau ca afacerea să fie extrem de riscantă pentru companii. De aceea, compania americană Exxon Mobil și compania poloneză PGNiG au anunțat deja că renunță la exploatarea gazelor din Marea Neagră”.

Rușii ar fi singurii care ar avea de câștigat dacă cele două companii se retrag din marea neagră, mai spune Bogdan Huțucă, deoarece astfel România va fi obligată să cumpere gaz rusesc la prețuri mult mai mari.

„România și-a dublat în 2019 cantitatea de gaze naturale cumpărate de la ruși. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a politicilor PSD care au lovit direct în firmele românești din domeniul energiei. Un astfel de exemplu este OUG 114 care a fost deja modificat de Guvernul liberal. Scopul nostru este clar: românii trebuie să consume gaze naturale românești ieftine și nu gaze naturale de import scumpe”, mai spune Huțucă, citat de B1TV.

sursa foto: ExxonMobil

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: