Deoarece mandatul primarului Vergil Chițac (PNL) se apropie de final, Dobrogea Live vă propune o analiză a modului în care au devenit (sau nu) realitate promisiunile pe care edilul le-a făcut în campania din anul 2020. Vom trece în revistă, într-o serie de articole, minciunile cu care Vergil Chițac a reușit să-i convingă pe majoritatea votanților. Vă reamintim, Chițac este candidatul PNL pentru un nou mandat de primar al municipiului Constanța.
Analiza Dobrogea Live se bazează pe Programul de guvernare al lui Vergil Chițac din 2020, capitolul „Însănătoșirea Constanței – profilaxie pe patru ani”.
Minciuna 2: Constanța Puternică are nevoie de tineri
Vergil Chițac, în 2020: „Constanța Puternică are nevoie de tine(ri). Iar ei au nevoie de un întreg ecosistem socio-educațional-cultural care să le permită să-și atingă potențialul maxim. Acest lucru se va putea face punând la punct o strategie pe termen lung pe care o numesc chiar așa – „Constanța pentru tine(ri)”.
Vom lupta cu fenomenul exodului astfel încât Constanța să devină o alternativă serioasă la deja clasicele migrări spre București, spre orașele din vestul țării sau, și mai dramatic, în străinătate.
Soluții:
- crearea de hub-uri IT și încurajarea industriilor creative prin programe și activități adecvate;
- crearea de punți între mediul tinerilor antreprenori și mediile universitare și de business din Constanța, care să faciliteze dialogul, consultanța și oportunitățile de colaborare dintre acestea;
- crearea unei infrastructuri specifice: centre de creație, hub-uri, săli de conferințe și spații de birouri adaptate nevoilor publicului tânăr;
Realitate: Constanța, orașul cu cei mai nefericiți tineri
În anul 2021, un raport al Federaţiei Tinerilor din Constanţa (FTC) explica de ce pleacă tinerii din acest oraș. „Am identificat trei domenii care pot influenţa decizia de migraţie a tinerilor: oportunităţile educaţionale şi de carieră, bunăstarea şi infrastructura de tineret disponibilă în oraş”, spunea la acea vreme Mihai Tănase, preşedintele FTC. Între timp, problemele au rămas aceleași, chiar s-au adâncit.
În anul 2022, municipiul Constanța a fost votat drept orașul cu cei mai nefericiți tineri, conform studiului „Tineri după pandemie: Orașe Fericite” și analiza „Tineri Acasă”. De ce ar fi atât de nefericiți tinerii din Constanța? Pentru că niciuna dintre promisiunile lui Vergil Chițac nu s-a materializat. Primarul liberal a reușit, în cei aproape 4 ani de mandat, să accelereze exodul tinerilor către București, alte mari orașe din România sau către alte țări.
Constanța administrată de Chițac nu are hub-uri, nu încurajează participarea tinerilor la viața orașului, nu are creată nicio infrastructură specifică acestora.
Conform unei analize „Dobrogea Live”, realizată pe baza datelor Institutului Național de Statistică, în Constanța sunt în prezent cu 31,6% mai puțini tineri față de acum 10 ani. De menționat că am luat în calcul tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani din cele șapte orașe mari ale țării cu peste 300.000 de locuitori. Vezi aici această analiză.
Mai mult, primarul Vergil Chițac a ales ca în mandatul său să pună pumnul în gură tinerilor. În 2021, cu ocazia vizitei la Constanța a premierului Florin Cîțu, Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că îl va întâmpia cu proteste, după ce Guvernul a decis să-i lase pe elevi fără transport public gratuit. Doar că, primăria lui Chițac a refuzat să le dea aviz tinerilor pentru a putea protesta legal.
De altfel, Primăria condusă de Vergil Chițac, care se laudă că a fost rector al Academiei Navale, nu a avut nicio deschidere față de tineri în cei patru ani. De altfel, tinerii par că-l deranjează pe primar, știut fiind că ei nu fac parte din zona de masă electorală ușor de manipulat cu fotografii frumos colorate și cu minciuni/promisiuni electorale.
De zecile de școli reabilitate de ce nu spuneți nimic? Analiză pe 10 ani dar Chițac a fost primar doar 3 ani și jumătate. Elevii au gratuitate pe transportul urban. Articole denigratoare și tendențioase comandate.
Bună ziua. Proiectele de reabilitare energetică a unor instituții de învățământ sunt, majoritatea, începute în mandatul fostului primar. Gratuitatea la transportul public se acordă după ce elevii și-au câștigat acest drept in instanță, încă de pe vremea primarului Mazăre. da, discutăm, dacă doriți, despre noile creșe, grădinițe, școli pe care actuala administrație le-a construit….a, ele nu există…