O femeie din orașul Hârșova, județul Constanța, mamă a doi copii minori, a solicitat instanței să-i aprobe cererea de ajutor public judiciar în dosarul de partaj al bunurilor comune în care se judecă cu fostul soț.
Taxa judiciară de timbru în dosarul de partaj este de 9.521,29 de lei – aproape patru salarii ale femeii – dar ea a solicitat doar reducerea cu 50% a acestei taxe.
Pentru a dovedi situația materială a familiei sale, femeia a depus la instanță dovada că salariul ei este de 2.555 de lei/lunar, iar alte venituri nu are. În grija sa sunt doi copii minori care nu primesc niciun fel de ajutor din partea tatălui deoarece instanțele nu au motivat deocamdată hotărârea de divorț.
Cu alte cuvinte, cu 2.555 de lei/lunar trăiesc toți cei trei membrii ai familiei, cu acești bani plătesc întreținerea apartamentului în care locuiesc, naveta mamei care lucrează într-o altă localitate, dar și celelalte cheltuieli pe care o familie le are zi de zi.
Citește și: Copiii din Limanu au grădiniță nouă, afacere care a alimentat conturile directoarei cu 91.000 euro
„Reclamanta a depus la dosar adeverință din care rezultă veniturile sale încasate pe ultimele trei luni (2.555 de lei/lunar n.red.), certificatele de naștere ale minorilor (4 ani și, respectiv, 6 ani) și extras de cont care atestă lipsa oricărui disponibil bănesc în cont”, precizează magistratul Judecătoriei Hârșova.
Cu toate acestea, același judecător, câteva rânduri mai jos în motivare, spune că mama celor doi copii „nu a făcut precizări cu privire la membrii familiei și veniturile acestora”. Mai mult, instanța a reținut că „lipsa oricăror informații sau date despre starea familiei, despre mijloacele obișnuite de subzistență și despre cheltuielile de întreținere sau plată cu caracter repetitiv nu prezumă, în mod automat, starea de nevoie a reclamantei”.
În consecință, instanța a respins cererea femeii de a primi ajutor public judiciar în procent de 50%.
Împotriva acestei decizii, mama celor doi copii minori a depus o cerere de reexaminare care urmează să fie judecată în perioada următoare.
Trebuie precizat faptul că articolul 8 din OUG 51/2008 menționează: „Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.” De reținut este faptul că Judecătoria Hârșova nu a respins solicitarea femeii invocând faptul că venitul mediu net lunar pe membru de familie nu s-ar încadra în cuantumul stabilit de art. 8, ci pe faptul că mama nu a făcut precizări cu privire la veniturile membrilor familiei.
Conform art. 4 din aceeași OUG 51/2008: „Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, orice persoană fizică, în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.”