JustițieCopiii din Limanu au grădiniță nouă, afacere care a alimentat conturile directoarei...

Copiii din Limanu au grădiniță nouă, afacere care a alimentat conturile directoarei cu 91.000 euro

Preșcolarii din Limanu au început anul școlar într-o grădiniță nouă, construită din fonduri de la bugetul local. Timp de doi ani, din lipsă de spațiu, copiii au făcut naveta la Mangalia, unde conducerea Şcolii Gimnaziale Limanu a găsit singura sală adecvată în sediul Asociației religioase “Muncitoarele Pioase ale Sfântului Iosif”.

Pentru a închiria sala din Mangalia, Şcoala Gimnazială Limanu a încheiat opt contracte prin atribuire directă cu asociația religioasă, în valoare totală de 455.770 lei cu TVA (aprox. 91.000 euro).

Aceasta este suma care a intrat direct în buzunarele directoarei Şcolii Limanu, Gela Ivașcu, întrucât ea este și administratorul sediului Asociației “Muncitoarele Pioase ale Sfântului Iosif”.

Șapte dintre cele opt contracte atribuite de Ivașcu către Ivașcu. Sursa: SICAP

Şcoala Gimnazială este finanțată din fonduri publice de Primăria Limanu și are în subordinea sa cele două grădinițe și școli gimnaziale care deservesc Limanu, 2 Mai, Hagieni și Vama Veche.

Cu alte cuvinte, șefa Școlii Limanu a scos 91.000 euro din bugetul unității de învățământ care au ajuns într-un final în conturile asociației conduse tot de ea.

Cele opt contracte atribuite direct, derulate între septembrie 2021 și martie 2023, au valori cuprinse între 19.040 lei și 107.100 lei. 

Context:

Publicația noastră a semnalat frauda încă din luna ianuarie, când Gela Ivașcu încasare deja 287.000 lei din banii unității de învățământ.

Contactată telefonic de “Dobrogea Live”, Gela Ivașcu justifica necesitatea închirierii sălii de curs prin contextul lucrărilor care se desfășurau la Grădinița Limanu, motiv pentru care a fost nevoie de relocarea preșcolarilor într-un sediu provizoriu, iar singurul spațiu pretabil a fost identificat doar în clădirea asociației pe care o păstorește.

Captură, cont Linkedin Gela Ivașcu

Deși susținea că atribuirea contractelor din banii Școlii Limanu către propria asociație nu reprezintă un conflict de interese, Ivașcu a refuzat să ne transmită nota justificativă a achiziției (document obligatoriu) și copiile după contractele semnate.

La sediul Asociației “Muncitoarele Pioase ale Sfântului Iosif”, situat pe str. Muncitorului 10 din Mangalia, a funcționat o grădiniță privată coordonată tot de Gela Ivașcu până în urmă cu trei ani, când unitatea preșcolară și-a pierdut acreditarea.

Conflict de interese și fentarea pragului de licitație

Legea prevede că un contract de servicii poate fi atribuit direct doar dacă valoarea lui nu depășește suma de 270.120, însă Ivașcu a fentat plafonul spărgând achiziția în opt loturi, evitând astfel organizarea unei licitații.

Pe de altă parte, tot legea achizițiilor publice stabilește că toate contractele se atribuie cu respectarea principiilor concurențiale și evitarea conflictelor de interese, după cum ne-a confirmat avocatul specializat în achiziții publice, Teodora Koletsis.

“Regulile de evitare a conflictului de interese se aplică tuturor procedurilor, indiferent că sunt licitații publice sau achiziții directe”, ne-a transmis sursa juridică menționată.

Gela Ivașcu a fost vicepreședinte al Organizației de Femei a PSD Mangalia și este foarte apropiată de primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, căruia i-a alocat pagina sa de Facebook ca bază de elogii propagandiste.

Sediul congregației administrat de Ivașcu, unde se află spațiul închiriat de Scoala Gimanzială Limanu

Despre Asociația “Muncitoarele Pioase ale Sfântului Iosif” din Mangalia nu se găsește aproape nicio informație pe Internet, cu excepția unei scurte descrieri:

“Misiunea noastra este de a trai, prin darul Domnului, vocatia de persoane consacrate, avand ca model, sfanta Familie din Nazareth : Isus, Maria si Iosif. Mergand pe urmele Sf.Andrei, am ajuns la Mangalia la data de 17/05/2002, cu scopul de a ne sfinti viata prin munca si rugaciunea facand bine semenilor din jur. In aprilie 2003 am infintat Asociatia Muncitoarele Pioase ale Sf. Iosif, are ca scop desfasurarea unor activitati de interes general si comunitar: dezvoltarea integrala, morala si spirituala a tuturor celor ce doresc o apropriere de spiritualitatea crestina, avand ca obiectiv principal: promovarea vietii si colaborarea intre persoanele si familiile in dificultate, aflate in evidenta autoritatilor publice”.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza