Lansarea EcoRocket va putea fi observată din Constanța. Operațiunea, la 36 km travers de oraș

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) a anunțat locul de unde va fi lansat primul satelit românesc propulsat de o rachetă proiectată și fabricată integral în România – EcoRocket.

Instalația va fi transportată în largul mării cu ajutorul Forețelor Navale Române, la 20 mile marine (aprox. 36 km) travers de Constanța.

Astfel, potrivit reprezentanților ARCA, cei care vor fi prezenți pe taluzul orașului în ziua lansării vor putea urmări operațiunea din largul mării, dacă dispun de echipamente care permit apropierea imaginii.

Reprezentanții Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică nu au stabilit data exactă a lansării, însă au precizat că exercițiile vor debuta pe 15 iunie.

EcoRocket se va lansa din Marea Neagră printr-o procedură în premieră, a anunțat organizația.

“În acest fel se obține o flexibilitate excepțională prin posibilitatea de lansare de pe orice mare sau ocean, fără a exista dependența de o rampă de lansare fixă”, susțin reprezentanții ARCA.

Potrivit acestora, prin lansarea programată în următoarea perioadă, România va deveni a 11-a țară din lume care și-a lansat propriul satelit, și a doua din Uniunea Europeană după Franța.

Prin lansarea EcoRocket ARCA urmărește să câștige premiul de 10 milioane euro oferit de Comisia Europeană printr-un program care vizează stimularea industriei aerospatiale europene pentru construcția de rachete lansatoare de sateliți cu un impact redus asupra mediului înconjurător, la un cost de lansare scăzut.

ARCA este o companie aerospaţială cu sediul în România, la Râmnicu Vâlcea şi se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine şi a vehiculelor aeriene fără pilot.

Asociația a fost fondată în 1999 de inginerul român Dumitru Popescu şi alţi pasionaţi de rachete şi aeronautică.

Citește și: Primul satelit propulsat de o rachetă românească va fi lansat în iunie din Marea Neagră

Urmărește-ne pe:

Doneaza