ActualitateISC Constanța refuză să verifice lucrările ilegale la Palatul Arhiepiscopal, deși primăria...

ISC Constanța refuză să verifice lucrările ilegale la Palatul Arhiepiscopal, deși primăria i-a transmis că șantierul este neautorizat

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Constanța refuză să efectueze o inspecție la șantierul ilegal improvizat pe acoperișul Palatului Arhiepiscopal, deși Primăria Constanța a comunicat instituției că lucrările se desfășoară fără autorizație de construire.

În ciuda faptului că art. 29 din Legea 50/1991 prevede că ISC este instituția care poate opri lucrările când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, autoritatea de control nu a efectuat nicio verificare legată de șantierul început de Arhiepiscopia Tomisului, cu toate că primăria i-a transmis încă din data de 27 decembrie că acesta se desfășoară fără autorizație.

Am solicitat o explicație pentru refuzul ISC de a efectua controlul, însă nu am primit răspuns nici din partea instituției, nici a comisarului căruia i-a fost atibuit dosarul, Cosmin Ștefan, angajat care ne-a asigurat că veni cu lămuriri.

Primăria Constanța a trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa o notificare privind lucrările fără autorizație de construire efectuate de Arhiepiscopia Tomisului la acoperișul Palatului Arhiepiscopal din zona peninsulară, potrivit unui răspuns solicitat municipalității de “Dobrogea Live”.

“La imobilul Palat Arhiepiscopal din municipiul Constanta, str. Arhiepiscopiei nr.23, au fost executate lucrări de construire la nivelul acoperişului fără autorizaţie de construire necesară conform Legii nr.50/1991 republicată. 

Ţinând cont de faptul că acesta este clasat monument istoric şi se află în zonă construită protejată, există indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 24, lit. a din Legea nr. 50/1991 republicată.

Astfel, s-a procedat la notificarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa prin adresa nr.24792/08.02.2023 în vederea continuării cercetărilor şi încadrarea juridică a faptei”, se arată în răspunsul Primăriei Constanța.

Articolul menționat de municipalitate prevede că executarea lucrărilor de construire fără autorizație pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Săptămâna trecută, Primăria Constanța, prin Poliția Locală, a amendat Arhiepiscopia Tomisului cu 3.000 de lei pentru că nu a prezentat o serie de documente pentru lucrările de construire realizate pe acoperișul Palatului Arhiepiscopal, după ce acesta a fost distrus de un incendiu.

Acțiunea de verificare a legalității lucrărilor de construcție vine după ce publicația noastră a semnalat în urmă cu trei săptămâni că acestea sunt efectuate fără autorizație de construire (citește aici).

Subliniem că Palatul Arhiepiscopal este o clădire-monument istoric, iar intervențiile se supun unui regim special de autorizare.

“Întrucât nu a dat curs solicitării noastre, s-a procedat la sancţionarea Arhiepiscopiei Tomisului cu amendă în cuantum de 3.000 lei, dispunându-se ca măsură complementară comunicarea/punerea la dispoziție a documentației solicitate”, se arată în răspunsul primăriei.

Potrivit acesteia, Poliția Locală va efectua și control în teren și “vor fi dispuse măsuri în consecinţă corespunzătoare realității fizice existente”. 

Astfel, este de așteptat ca atât Poliția Locală, cât și Inspectoratul de Stat în Construcții să dispună noi sancțiuni și sistarea lucrărilor de construire neautorizate.

Context

La sfârșitul anului trecut, conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a dispus începerea lucrărilor de reconstruire a mansardei distrusă în totalitate de un incendiu care a izbucnit în una din chiliile călugărilor în noaptea de 15/16 octombrie 2022.

Deși stadiul lucrărilor este relativ avansat, Arhiepiscopia a demarat lucrările fără să fi obținut în prealabil autorizația de construire obligatorie pentru aceste tipuri de intervenții.

Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au transmis că Arhiepiscopia Tomisului a depus documentația de urbanism, însă până în prezent nu a fost emisă o autorizație pentru începerea lucrărilor.

L-am contactat pentru un punct de vedere pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, însă acesta a refuzat să comenteze situația.

În noaptea de 15/16 octombrie un incendiu a mistuit mansarda Arhiepiscopiei Tomisului. Inițial, preoții au recunoscut că podul Palatului Arhiepiscopal era mansardat și locuit, apoi, după ce s-a aflat că acele lucrări nu au fost autorizate, și-au schimbat declarațiile susținând că era „un simplu pod” (detalii aici).

Ulterior, “Dobrogea Live” a venit cu dovezi că mansarda adăpostea camere de locuit (citește aici).

Mai jos, imagini cu stadiul lucrărilor neautorizate de reconstrucție a mansardei.

Urmărește-ne pe:

Doneaza