Instanța a interzis, primăria a permis. Parcarea se plătește în Constanța și Mamaia

UPDATE: Comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța fac o serie de verificări cu privire la încasarea taxei de parcare în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia.

În luna martie 2020, magistrații Curții de Apel Constanța au respins ca nefondat recursul primăriei Constanţa formulat împotriva sentinţei Tribunalului Constanţa care anula regulamentul pentru desfăşurarea activităţilor de amenajare, întreţinere, plată, rezervare a locurilor de parcare, ridicare a vehiculelor, precum şi drepturile şi obligaţiile persoanelor fizice sau juridice care utilizează locurile de parcare. Decizia a fost una definitivă.

Judecătorii arătau în motivare că plata prin SMS presupune „în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.

Deși există această sentință definitivă, primăria Constanța, prin intermediul Confort Urban SRL, continuă să încaseze taxă de parcare prin SMS. Lucru ilegal, susțin avocații.

WhatsApp Image 2020 06 09 at 08.14.211
Primăria încasează taxa de parcare prin SMS

Administrația locală își întemeiază decizia pe o hotărâre de consiliu local mai veche, din anul 2017. „Deși a fost anulat Regulamentul aprobat prin H.C.L. 235/2018 , taxarea s-a făcut și se va face în continuare în baza dispozițiilor HCLM 221/2017, privind aprobarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilități și conexe acestora prestate de către SC CONFORT URBAN SRL, modificată prin HCLM 51/2019, acte administrative în vigoare”, spune primăria Constanța.

Avocatul Felicia Ovanesian susține, însă, că nu se poate încasa taxă de parcare în baza hotărârii din anul 2017 deoarece „nu are nicio legătură. Hotărârea 221/2017 nu stabilește tarife de parcare, stabilește doar cine încasează aceste plăți – Confort Urban”.

Parcările cu plata exclusiv prin SMS sau aplicaţie mobilă au fost inaugurate în august 2018, iar din data de 18 octombrie 2018, Poliţia Locală Constanţa aplica amenzi celor care nu se conformează. Valoarea contravenţiei este cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate în 15 zile.

Urmărește-ne pe:

Doneaza