Guvernul nu mai are bani pentru restaurarea Cazinoului! Bogdan Bola: Primarul Chițac știe de o săptămână, dar tace

Lucrările de reabilitare și restaurare a Cazinoului din Constanța au început în primăvara anului 2020 și au avut anunţat iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, adică toamna anului 2022. Doar că, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, termenul a fost schimbat pentru martie 2023, apoi în iulie 2024, adică în plină campanie electorală. Doar că, planurile politice nu se potrivesc și cu cele economice.

S-au terminat banii pentru restaurarea Cazinoului din Constanța! Da, ați citit bine! Acesta este „cadoul” făcut de PSD și PNL dobrogenilor exact înainte de Ziua Dobrogei. În urmă cu o săptămână, Compania Națională de Investiții a anunțat oficial antreprenorul (asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL ) care efectuează lucrările de restaurare a Cazinoului că Guvernul NU MAI ARE BANI pentru plata facturilor pe anul acesta și i-a cerut, ca într-un film prost, să „lucreze pe datorie”. Sau pe „caiet”, cum vreți să spuneți”, spune deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei).

bogdan bola
Bogdan Bola

Parlamentarul constănțean arată că antreprenorul a anunțat că nu e de acord cu propunerea CNI, așa că lucrările vor fi sistate în curând, cel mai probabil.

Mai trist este faptul că primarul Vergil Chițac, cel care se lăuda în septembrie că „mai e puțin și redă comunității” Cazinoul, știe de toată această lipsă a finanțării de CEL PUȚIN O SĂPTĂMÂNĂ, dar nu a anunțat cetățenii. Ei ascund, așa cum au făcut totdeauna, gunoiul sub preș și alimentează populația numai și numai cu minciuni”, spune Bogdan Bola.

Forța Dreptei a solicitat deja Ministerului Dezvoltării să înainteze Guvernului un Memorandum în care să ceară continuarea finanțării lucrărilor de restaurare, iar Guvernului a solicitat imperativ să aprobe Memorandumul și să explice în mod public cum s-a ajuns în situația punerii în pericol, din nou, a acestui simbol al României.

Citește și: ACUZAȚII: Cazinoul și Sala Polivalentă, parte din jocurile electorale murdare ale lui Vergil Chițac

Deși au premeditat (așa cum reiese clar din răspunsul celor de la Aedificia) în cel mai ticălos mod să taie panglica în iulie 2024 (în plină perioadă electorală) cei din PNL și PSD „au uitat” să asigure și finanțarea restaurării Cazinoului, la fel cum „au uitat” să asigure finanțarea multor domenii cruciale ale societății românești. S-au împrumutat în exces, cu dobânzi record, au păstrat pensiile speciale, au anunțat pomeni electorale și au continuat politica de angajare a cadrelor în instituțiile publice pe salarii uriașe.

Acum, dobrogenii vor suferi. Simbolul Constanței este umilit încă o dată de incompetență și riscăm să distrugem și cât s-a realizat din proiectul de restaurare.

De aceea, SOMEZ pe toți parlamentarii PNL și PSD din #Constanța, care s-au pozat frumos și s-au lăudat cu lucrările de la Cazinou, să ceară de urgență guvernului lor să asigure finanțarea în continuare a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului, lucrări începute în anul 2020”, adaugă Bogdan Bola, președintele Forța Dreptei Constanța.

Fatada de nord a Cazinoului din Cnstanta foto Calin Gavrilas 3
Guvernul nu mai are bani pentru restaurarea Cazinoului! Bogdan Bola: Primarul Chițac știe de o săptămână, dar tace 4

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului era atunci de 56.627.697,09 lei cu TVA.

Citește și: Ce utilizare vor avea spațiile Cazinoului Constanța după reabilitare

20180922 114745
Cazinoul din Constanța

Istoria reparațiilor

Din 1910, anul inaugurării Cazinoului, clădirea a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi.

Citește și: Primul Cazino al Constanței, locul unde a concertat muza secretă a lui Nicolae Grigorescu

Odată cu începerea lucrărilor de restaurare, în primăvara anului 2020, constructorii au scos la iveală dovezi directe că regimul comunista a folosit deţinuţi politici pentru executarea unor lucrări la Cazinou. Astfel, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu), în tencuiala căzută s-a descoperit un petic de sac cu o listă a câtorva deţinuţi politici care au lucrat la reparaţii.

Citește și:


Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza