Marea NeagrăUn dezvoltator vrea să ridice în zona Hotelului Rex din Mamaia un...

Un dezvoltator vrea să ridice în zona Hotelului Rex din Mamaia un bloc de 15 etaje pe un teren de doar 570 mp aflat în aria de protecție istorică a stațiunii

  • Ministerul Culturii se opune proiectului, însă investitorul este sprijinit de Primăria Constanța

Firma Magic Agroleg vrea să construiască o clădire cu 15 etaje pe un teren care măsoară numai 572 mp situat în zona de protecție a monumentului istoric de valoare națională Hotel Rex din Mamaia.

Deși înălțimea clădirii raportată la suprafața terenului sfidează noțiunile urbanistice elementare, Primăria Constanța a aprobat proiectul, însă dezvoltatorii nu reușesc să treacă de un ultim obstacol – Ministerul Culturii, care în luna octombrie s-a opus pentru a 5-a oară construirii blocului în zona de protecție istorică.

Spațiul este o fâșie îngustă de 24 de metri, pe care a funcționat terasa Bourbon. Terenul este la câțiva metri de un giratoriu

Bazându-se pe sprijinul primăriei, dezvoltatorul încearcă încă din anul 2020 să treacă de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), organism din subordinea Ministerului Culturii care consideră că proiectul are un impact negativ asupra monumentului istoric și nu respectă reglementările urbanistice legale, deși are girul Direcției de Urbanism din cadrul municipalității.

Reprezentanții CZMI spun că aprobarea unui astfel de proiect ar putea conduce la abuzuri și din partea altor dezvoltatori și nu poate fi reglementat prin Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

’’Considerăm că propunerea de inserare a unei construcții foarte înalte în zona de protecție a monumentului istoric Hotel Rex are impact negativ atât asupra monumentului istoric, dar şi asupra unei zone mai ample decât cea a unei parcele, care nu poate fi reglementată doar pe baza unui PUD.

Impactul asupra monumentului istoric este puternic, acesta fiind speculat pe baza dezvoltărilor ulterioare’’, se arată în raportul comisiei din anul 2001.

Extras din PUG Constanța

Poziția CZMI s-a menținut și la ședința de luna trecută, context în care a cerut primăriei modificarea PUZ Mamaia.

’’Înălțimea imobilului propus nu se adaptează la scara zonei și este inadecvată, nu doar în relație cu Hotelul Rex, ci și cu întreaga siluetă și configurație istorică a stațiunii Mamaia. Se recomandă actualizarea PUZ pentru echilibrarea indicilor urbanistici’’, se arată în motivarea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Extras din raportul CZMI din octombrie 2023

În replică, proiectantul PUD-ului a declarat pentru Dobrogea LIve că are sprijinul Primăriei Constanța pentru ridicarea blocului și dezvoltatorii intenționează să acționeze în instanță Ministerul Culturii. 

‘’S-au obținut absolut toate avizele, proiectul este perfect făcut. Doar Cultura (Ministerul Culturii n.r.) se opune fără niciun motiv legal. Deja s-a acționat prin avocați. Se vor începe diligențele în condițiile în care se continuă cu refuzul, având absolut tot în regulă. Am venit cu adrese de la Primăria Constanța în care arată că sunt de acord cu indicatorii, cu regimul de înălțime’’, a explicat urbanistul Roxana Mărculescu, elaboratorul proiectului.

Contactat de publicația noastră pentru un punct de vedere, arhitectul-șef al Constanței, Dan Petre Leu a refuzat să comenteze.

Dacă primăria eliberează autorizație va comite un abuz

Tehnic, PUZ-ul Mamaia, care include zona vizată, prevede un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 4, iar în contextul de unui procent de ocupare a terenului (POT) de 90% vizat de investitor, în realitate ar reieși un CUT de 14.

În aceste condiții, potrivit Legii 350/2001, CUT cu valoare mai mare de 4 se stabilesc numai prin Planul Urbanistic General, proiect care se află în stare incipientă de elaborare.

Altfel spus, dacă Primăria Constanța va emite autorizație de construire pentru clădirea de 15 etaje, așa cum a dovedit că intenționează, va comite un abuz.

Mai mult decât atât, municipalitatea a recunoscut într-un document că reglementarea de înălțime de 15 etaje în apropierea zonei de protecție a Hotelului Rex este o anomalie.

Printr-un proiect de Hotărâre care viza anularea PUZ Mamaia se arată că indicatorii urbanistici stabiliți în zonă nu sunt fundamentanți prin studii specifice. Sub influența intereselor investitorilor din Mamaia, proiectul zace de doi ani în sertarele primăriei.

Subliniem că proiectul de modificare al reglementărilor urbanistice din Mamaia este semnat de Dan Petre Leu, șeful Direcției de Urbanism.

Firma Magic Agroleg este înregistrată în localitatea Costinești și este deținută de oamenii de afaceri Virgil Mircea și Mihai Vicențiu Mircea, care au intrat în posesia terenului pe care a funcționat terasa Bourbon în anul 2018.

Investitorii nu au dorit să comenteze situația.

Citește și:

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Doneaza