TurismLista cramelor din județul Constanța. Care este ruta vinului „Pe urmele lui...

Lista cramelor din județul Constanța. Care este ruta vinului „Pe urmele lui Dionysos între Dunăre și Marea Neagră”

Ruta vinului „Pe urmele lui Dionysos între Dunăre și Marea Neagră” este un proiect de promovare turistică a județului Constanța cu care Consiliul Județean Constanța s-a prezentat în aceste zile la Târgul de Turism ,,World Travel Market” – Londra 2023.

Lungimea totală a rutei vinului este de aproximativ 526 km și pornește din zona Cogealac (Crama Histria) ajungând până la malul mării, în localitatea 23 August.

Lista cramelor din județul Constanța, conform rutei vinului

Crama Histria

Cogealac: Acces dinspre Constanța: DC86 / DJ226 / DJ226A / DC77
Descriere: Anul înființării cramei: 2015; Anul plantației: 1977; Număr de hectare: 155 ha; Soiuri de struguri:Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay; DOC: Colinele Dobrogei.

Servicii oferite turiștilor: – prezentarea cramei și a procesului de fabricație a vinurilor (fluxul tehnologic); plimbare prin vie, prezentarea caracteristicilor pedoclimatice; magazin; degustare (pachet 4/6 vinuri).

Citește și: După 9 ani de blocaje birocratice, Cetatea Histria, cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul României, poate fi restaurată

Crama Darie

Topalu: Acces dinspre Cogealac: DJ226B / DJ223
Descriere: Anul înființării: 2006; Număr de hectare: 30 ha; Soiuri de struguri: Chardonnay, Fetească Neagră, Merlot.

Servicii oferite turiștilor: degustări în grupuri mici, cu rezervare prealabilă.

Crama Rasova
Cernavodă: Acces dinspre Topalu: DJ223
Descriere: Anul înființării: 2015; Numar de hectare: 47,5 Ha; Soiuri de struguri: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah; DOC: Murfatlar.

Servicii oferite turiștilor: turul cramei și degustare 3 vinuri alături de brânzeturi românești și fructe proaspete și uscate; tur al cramei și degustare 6 vinuri, platouri brânzeturi și mezeluri locale; în weekend, pe timpul verii, se desfașoară evenimentul ”Aer” cu muzică live, mâncare și degustări de vinuri.

Citește și: „Piatra de leac” de la Rasova. „Aduceau copiii bolnavi și se făceau bine”

Crama Trantu
Descriere: Anul înființării: 1993; Număr de hectare: 112 ha; Soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Traminer Roz, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot; DOC: Murfatlar.

Servicii oferite turiștilor: parcare; sală de degustări; magazin; personal calificat pentru prezentarea vinurilor; degustări în grupuri mici, cu rezervare prealabilă; organizare eveniment Zilele Recoltei – Cernavodă.

Crama Alira
Aliman/Rasova: Acces dinspre Cernavodă: DJ223
Descriere: Anul înființării: 2006; Număr de hectare: 80 ha; Soiuri de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetescă Neagră; DOC: Oltina.

Servicii oferite turiștilor: degustări de vinuri; magazin.

Crama „Domeniile Ostrov”
Ostrov: Acces dinspre Aliman: DJ223 / DN3
Descriere: Anul înființării: 1958; Suprafață: 2000 ha; Soiuri de struguri: – albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Crâmpoșie; – negre: Cabernet Sauvingnon, Merlot, Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrach, Rebo; DOC: Oltina.

Servicii oferite turiștilor: vizite la cramă (prezentarea fluxului tehnologic de la stația de vinificație, sala de baricuri-vinotecă până la stația de îmbuteliere); excursie de degustare de vinuri premium la cramele Domeniile Ostrov (Lipnița și Ostrov) și tur al domeniului + cină, o noapte de cazare și mic dejun; muzeul vinului; magazin; cazare (8 apartamente și 8 camere duble); program artistic (la
cerere); se organizează ateliere de inițiere în arta degustării vinului la Centrul transfrontalier de oenologie și viticultură “Terasele Dunării”.

Citește și: Crucile de la Dervent, făcătoare de minuni pentru creștini, musulmani, dar și pentru animale

Crama Frâncu
Adamclisi: Acces dinspre Ostrov: DN3
Descriere: Anul înființării: 2006; Suprafață: 130 ha; Soiuri de struguri: Cabernet Sauvignon, Syrah, Fetească Neargă, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc; DOC: Adamclisi.

Servicii oferite turiștilor: tururi în podgorie tânără, degustări de vinuri.

Crama „Domeniile Adamclisi”
Descriere: Anul înființării: 2007; Suprafață: 126 ha; Soiuri de struguri: Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon; DOC: Adamclisi.

Servicii oferite turiștilor: prezentări de vinuri; magazin on-line.

Citește și: Condițiile tragice în care au murit ctitorii Mănăstirii Peștera Sf. Andrei

Fruvimed S.A.N. red: deși nu există date că această societate mai activează, Consiliul Județean Constanța a inclus-o în lista cramelor.
Medgidia: Acces dinspre Adamclisi: DN3
Descriere: Anul înființării: 1953; Tip activitate: producător – în special exportator; Zona viticolă: Viile Murfatlar, Centrul Medgidia; DOC: Murfatlar-Medgidia.
Având o suprafață viticolă de peste 1.200 ha și o producție de vin de peste 6.000.000 litri anual, cu vinuri din podgoria Murfatlar (renumitele soiuri de struguri albe Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Fetească Albă, Crâmpoșie și soiuri roșii Cabernet Sauvignion, Merlot, Fetească Neagră, Pinot Noir), Fruvimed S.A. Medgidia este câștigătoarea a numeroase premii naționale și internaționale.

Domeniul Bogdan
Sat Peștera /Comuna Peștera: Acces dinspre Medgidia: DJ222
Descriere: Anul înființării: 2011; Suprafață podgorie: 153 ha; Soiuri de struguri: Chardonnay, Sauvignon Blanc,Muscat Ottonel, Muscat Blanc, Riesling, Fetească Neagră, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir; DOC: Murfatlar.
„Domeniul Bogdan” este prima fermă viticolă din România ce respectă principiile biodinamicii; vinurile sunt intens fructate, total naturale, reflectă respectul față de natură, precum și pasiunea cu care au fost create.

Crama Viișoara
Cobadin: Acces prin Sat Peștera: Dj222 / DN3
Descriere: Anul înființării: 2016; Suprafață podgorie: 260 ha; Soiuri de struguri: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Servicii oferite turiștilor: cramă; conac; restaurant gen tavernă (100 de locuri); magazin; muzeu (povestea vinului și a cramei); degustare de vinuri; mini-parc cu animale și păsări; grădină; organizează evenimente corporate și seri tradiționale.

Crama Siminoc – Familia Vlădoi
Sat Siminoc / Murfatlar: Acces prin Cobadin – Sat Siminoc: DN3 / DJ381 / DC27
Descriere: Anul înființării: 1995; Suprafața podgoriei: 17 ha; Soiuri de struguri: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Tămâioasă Românească, Shiraz, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon; DOC: Murfatlar.
Servicii oferite turiștilor: 2 săli de degustare, de 20 de locuri și de 90 de locuri; vizitarea cramei și a plantației.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar
Murfatlar: Acces prin Sat Siminoc: DC27 / DN3
Descriere: unitate de cercetare din structura Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” contribuie nemijlocit la dezvoltarea cunoașterii domeniului viticulturii și vinificației prin executarea de cercetări științifice și dezvoltarea tehnologică, în concordanță cu exigențele ecosistemelor dobrogene.
Servicii oferite turiștilor: Se organizează vizite în podgorie, degustări de vinuri.

Citește și: Un duel la Murfatlar. Probabil ultimul din Dobrogea

Crama Gabai
Valu lui Traian: Acces prin Murfatlar: DN3
Descriere: Anul înființării: 2014; Suprafața podgoriei: 3 ha; Soiuri de struguri: Muscat Ottonel, Riesling Italian, Fetească Neagră, Pinot Noir; DOC: Murfatlar.
Servicii oferite turiștilor: Crama Gabai oferă pachete de degustări de vinuri pentru grupuri de 5-15 persoane; vizită în vie, vizită în cramă, degustare 5 vinuri, platouri de brânzeturi, mezeluri și fructe uscate; magazin on-line.

Domeniile „Clos Des Colombes”
Comuna 23 August / Stațiunea Olimp: Acces prin Valu lui Traian: DN3 / A4 / DN39
Descriere: Anul înființării: 2002; Suprafață podgorie: 4 ha; Soiuri de struguri: Riesling, Pinot Gris, Viognier, Sauvignon Blanc, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot.
Servicii oferite turiștilor: 3 spații de cazare; restaurant, terasă; cramă; degustare 4 vinuri cu gustări asortate, 4 aperitive potrivite fiecărui sortiment de vin, vizită în cramă și în pivniță; se organizează evenimente familiale și profesionale.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: