GSP, primul beneficiar al proiectului de exploatare a gazelor din zona Neptun Deep

Compania de stat Romgaz și ExxonMobil Exploration au anunțat recent că au ajuns la un acord privind preluarea participației părții americane care deţine 50% din proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.

Prețul de achiziție stabilit este de 1,06 miliarde dolari și poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori București.

GSP, compania omului de afaceri Gabriel Comănescu nu ascunde că se va implica în proiectul care vizează exploatarea zăcămintelor estimate până la 84 de miliarde de metri cubi.

„Suntem cel mai mare provider integrat de servicii petroliere offshore din regiune. Avem flota, asseturile, experții de care ar fi nevoie pentru Neptun. Singurul proiect similar din offshore-ul romanesc este construit de noi, Midia Gas Development”, au declarat pentru „Dobrogea Live” reprezentanți ai GSP.

De altfel, compania a început să se pregătească din timp pentru „marea exploatare”.

Publicația noastră a scris în urmă cu un an că Gabriel Comănescu a achiziționat prima platformă maritimă de foraj la mare adâncime care intră în portofoliul unei companii românești.

Platforma Development Driller II a fost cumpărată cu 10 milioane de dolari de la cea mai mare companie de foraje maritime din lume, Transocean, însă necesită investiții de mai multe zeci de milioane euro.

„Pentru a aduce platforma la parametri optimi de clasificare, forare și siguranță vor mai fi necesare investiții de încă două-trei ori valoarea achiziției. Cel mai probabil, platforma aceasta va fora în perimetrul Neptun Deep”, au declarat în urmă cu un an sursele „Dobrogea Live”.

După semnarea tranzacției între Romgaz și Exxon, estimată să aibă loc în prima parte a anului viitor, statul român va deveni partener egal cu OMV Petrom în proiectul de mare adâncime Neptun Deep.

Sursa foto: MarineTraffic

Citește și: Comănescu a cumpărat o platformă maritimă de foraj la mare adâncime

Urmărește-ne pe:

Doneaza