8.5 C
Constanța
miercuri, aprilie 14, 2021
Acasă Marea Neagră Comănescu a cumpărat o platformă maritimă de foraj la mare adâncime

Comănescu a cumpărat o platformă maritimă de foraj la mare adâncime

Grup Servicii Petroliere (GSP), deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a achiziționat săptămâna aceasta prima platformă maritimă de foraj la mare adâncime care intră în portofoliul unei companii românești.

Potrivit surselor „Dobrogea Live”, platforma Development Driller II a fost cumpărată cu 10 milioane de dolari de la cea mai mare companie de foraje maritime din lume, Transocean.

Platforma necesită investiții de zeci de mil. dolari

În prezent, platforma construită în urmă cu 19 de ani nu este operațională și este staționată în Portul Constanța – Agigea în regim warm stock (conservare) cu echipaj minim de siguranță.

Conform informațiilor noastre, pentru a deveni operațională, platforma cu o suprafață de 115 m/78 m necesită investiții care depășesc valoarea achiziției.

Platforma ar putea fora în perimetrul „Neptun Deep”

„Pentru a aduce platforma la parametri optimi de clasificare, forare și siguranță vor mai fi necesare investiții de încă două-trei ori valoarea achiziției. Cel mai probabil, platforma aceasta va fora în perimetrul „Neptun Deep”. De altfel, platforma a forat în urmă cu 4-5 ani în zona de deep water unde are concesiune Lukoil”, au declarat surse apropiate tranzacției.

Coincidență sau nu, fostul ministru al Economiei declara în urmă cu două luni că statul român vrea să preia, prin Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze „Neptun Deep” (7.500 km2), deţinută momentan de ExxonMobil.

Achiziție prin credit bancar

În 2010, platforma Development Driller II a participat la operațiunea de ecologizare a celei mai mari deversări de petrol marin din istoria industriei petroliere, atunci când platforma de forare Deepwater Horizon a explodat în Golful Mexic.

Potrivit surselor „Dobrogea Live”, platforma Development Driller, capabilă să foreze până la 11.000 de metri adâncime a fost achiziționată de GSP prin împrumut bancar.

Reprezentanții GSP nu au dorit să comenteze, momentan, informațiile de mai sus.

Sursa foto: MarineTraffic

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Ziua Națională a Israelului, marcată online de Teatrul de Stat Constanța

Cu prilejul Zilei Naționale  Israelului, 14 aprilie, Teatrul de Stat Constanța va difuza pe pagina de Facebook, timp de patru zile, mai multe spectacole...

Inițiativă legislativă: Fără sinecuri! Cazul ATOP – autoritatea consultativă, cu membri plătiți din bani publici

În România există, conform Legii 218/2002 ATOP - Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, un organism cu rol consultativ, dar cu membri plătiți din bani...

Se oprește apa în zona Campus din municipiul Constanța

Miercuri – 14 aprilie 2021, RAJA S.A. va sista furnizarea apei potabile, în intervalul orar 08.30 – 19.00, în vederea remedierii unei avarii pe...

Miercuri, localitățile Coroana, Darabani, Vâlcelele și Independența rămân fără apă

RAJA S.A va executa miercuri - 14 aprilie 2021, operațiuni periodice de întreținere a rezervoarelor de înmagazinare apă potabilă de la nivelul stațiilor de...

Recent Comments