-6.1 C
Constanța
luni, ianuarie 18, 2021
Acasă Marea Neagră Comănescu a cumpărat o platformă maritimă de foraj la mare adâncime

Comănescu a cumpărat o platformă maritimă de foraj la mare adâncime

Grup Servicii Petroliere (GSP), deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a achiziționat săptămâna aceasta prima platformă maritimă de foraj la mare adâncime care intră în portofoliul unei companii românești.

Potrivit surselor „Dobrogea Live”, platforma Development Driller II a fost cumpărată cu 10 milioane de dolari de la cea mai mare companie de foraje maritime din lume, Transocean.

Platforma necesită investiții de zeci de mil. dolari

În prezent, platforma construită în urmă cu 19 de ani nu este operațională și este staționată în Portul Constanța – Agigea în regim warm stock (conservare) cu echipaj minim de siguranță.

Conform informațiilor noastre, pentru a deveni operațională, platforma cu o suprafață de 115 m/78 m necesită investiții care depășesc valoarea achiziției.

Platforma ar putea fora în perimetrul „Neptun Deep”

„Pentru a aduce platforma la parametri optimi de clasificare, forare și siguranță vor mai fi necesare investiții de încă două-trei ori valoarea achiziției. Cel mai probabil, platforma aceasta va fora în perimetrul „Neptun Deep”. De altfel, platforma a forat în urmă cu 4-5 ani în zona de deep water unde are concesiune Lukoil”, au declarat surse apropiate tranzacției.

Coincidență sau nu, fostul ministru al Economiei declara în urmă cu două luni că statul român vrea să preia, prin Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze „Neptun Deep” (7.500 km2), deţinută momentan de ExxonMobil.

Achiziție prin credit bancar

În 2010, platforma Development Driller II a participat la operațiunea de ecologizare a celei mai mari deversări de petrol marin din istoria industriei petroliere, atunci când platforma de forare Deepwater Horizon a explodat în Golful Mexic.

Potrivit surselor „Dobrogea Live”, platforma Development Driller, capabilă să foreze până la 11.000 de metri adâncime a fost achiziționată de GSP prin împrumut bancar.

Reprezentanții GSP nu au dorit să comenteze, momentan, informațiile de mai sus.

Sursa foto: MarineTraffic

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Cătălin Țibuleac: „Taxa pentru pescuit sportiv în Delta Dunării este necesară”

Cătălin Țibuleac, fost guvernator al Deltei Dunării, este acum președintele Asociației de Management a Destinației Tursitice Delta Dunării (AMDTDD). Taxa de pescuit sportiv în Delta...

VIDEO: Mașină “ultra-inteligentă”, surprinsă în teste la Constanța înainte de lansarea în Europa

O mașină acoperită cu autocolant de camulflare, așa cum se procedează în cazul noilor modele aflate în probe, a fost surprinsă zilele acestea pe...

UPDATE Ivan Patzaichin se retrage din procesul de desemnare a unui guvernator al Deltei Dunării

USR PLUS a început campania de alegere a persoanei care va conduce, din postura de guvernator, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. UPDATE Implicarea campionului...

Baronul condamnărilor. Nicușor Constantinescu a strâns 24 de ani de pușcărie. Problemele penale continuă

Din baronul PSD de Constanța, Nicușor Constantinescu a ajuns baronul condamnărilor penale. Închis la Poarta Albă, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța așteaptă noi...

Recent Comments