TOP-ȘTIRIComănescu a cumpărat o platformă maritimă de foraj la mare adâncime

Comănescu a cumpărat o platformă maritimă de foraj la mare adâncime

Grup Servicii Petroliere (GSP), deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a achiziționat săptămâna aceasta prima platformă maritimă de foraj la mare adâncime care intră în portofoliul unei companii românești.

Potrivit surselor „Dobrogea Live”, platforma Development Driller II a fost cumpărată cu 10 milioane de dolari de la cea mai mare companie de foraje maritime din lume, Transocean.

Platforma necesită investiții de zeci de mil. dolari

În prezent, platforma construită în urmă cu 19 de ani nu este operațională și este staționată în Portul Constanța – Agigea în regim warm stock (conservare) cu echipaj minim de siguranță.

Conform informațiilor noastre, pentru a deveni operațională, platforma cu o suprafață de 115 m/78 m necesită investiții care depășesc valoarea achiziției.

Platforma ar putea fora în perimetrul „Neptun Deep”

„Pentru a aduce platforma la parametri optimi de clasificare, forare și siguranță vor mai fi necesare investiții de încă două-trei ori valoarea achiziției. Cel mai probabil, platforma aceasta va fora în perimetrul „Neptun Deep”. De altfel, platforma a forat în urmă cu 4-5 ani în zona de deep water unde are concesiune Lukoil”, au declarat surse apropiate tranzacției.

Coincidență sau nu, fostul ministru al Economiei declara în urmă cu două luni că statul român vrea să preia, prin Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze „Neptun Deep” (7.500 km2), deţinută momentan de ExxonMobil.

Achiziție prin credit bancar

În 2010, platforma Development Driller II a participat la operațiunea de ecologizare a celei mai mari deversări de petrol marin din istoria industriei petroliere, atunci când platforma de forare Deepwater Horizon a explodat în Golful Mexic.

Potrivit surselor „Dobrogea Live”, platforma Development Driller, capabilă să foreze până la 11.000 de metri adâncime a fost achiziționată de GSP prin împrumut bancar.

Reprezentanții GSP nu au dorit să comenteze, momentan, informațiile de mai sus.

Sursa foto: MarineTraffic

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Doneaza