CulturăFOTO Prin saloanele Casei cu Lei, restaurantul etalon al Constanței din perioada...

FOTO Prin saloanele Casei cu Lei, restaurantul etalon al Constanței din perioada comunistă

În perioadă comunistă, dar și în primii ani după 1990, unul dintre cele mai cunoscute restaurante din orașul Constanța era „Casa cu Lei”, situat în centrul vechi al orașului, în apropierea Cazinoului, cu vedere spre port și mare. Numele clădirii provine de la existenţa a patru lei sculptaţi pe coloanele de susţinere ai imobilului.

Casa cu Lei, azi monument istoric și de arhitectură, a fost construită între anii 1895 și 1898, în stilul Neorenaşterii italiene și cu elemente neoclasice, de armeanul Dicran Emirzian, după planurile arhitectului român, Ion Berindei. La fel ca multe asemenea clădiri, în anul 1950, după instaurarea regimului comunist în România, Casa cu Lei a fost trecută în proprietatea statului. Azi, Casa cu Lei aparţine omului de afaceri Gabriel Comănescu. Din nefericire se află într-o stare serioasă de degradare.

Pe 3 februare 1978, ziarul constănțean „Dobrogea Nouă”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, anunța deschiderea recentă a restaurantului „Casa cu Lei”, „unicat, atât prin autenticitatea și rafinamentul arhitecturii și mobilierului, cât și datorită calităților excepționale ale meniurilor”. Articolul este semnat de Liviu Bruckner și Emil Pojogeanu.

După decizia de înființare a unui restaurant în Casa cu Lei, clădirea a fost restaurată de inginerul Ion Borza, coordonator în cadrul O.N.T. „Litoral”, iar în interior au fost amenajate cinci saloane distincte, pe care le vom prezenta în continuare, de arhitectul Marian Meteescu, de la Institutul Județean de Proiectări Constanța.

Salonul Bar

Aflat la parter, în stânga holului de la intrare, în acest salon se stabileau locurile într-unul din celelalte saloane, meniurile, dacă nu erau comandate mai dinainte, iar clienții erau serviți cu aperitive specifice restaurantului.

Salonul Românesc

Tot la parter era amenajat și salonul românesc, unde decorațiile, mobilierul, draperiile și celelalte motive tradiționale asigurau atmosfera specific românească.

Salonul Venețian

Aflat la etajul restaurantului, unde ajungeai urcând o scară impresionantă, placată cu marmură, acest salon se remarca prin lămpi, oglinzi, vitralii, mobilier de epocă, dar și prin ogive, elemente arhitecturale, întâlnite mai ales la construcțiile în stil gotic, formate din intersecția a două arcuri de cerc care se întâlnesc în vârful unei verticale ridicate la o distanță egală de centrele lor respective.

Salonul Spaniol

Destul de spațios, cu 32 de locuri, acest salon era amenajat cu mobilier din lemn de cireș sculptat în stilul Renașterii spaniole. Lambriurile erau confecționate din același material și erau decorate cu efigiile marilor porturi ale lumii. Toate acestea ofereau „un decor inedit și clipe deosebit de agreabile oaspeților”.

Salonul Brâncovenesc

Era salonul de gală al restaurantului, cu mobilier din stejar masiv, tapițerie din lână țesută ornamentată și pereții placați cu piatră din Dobrogea. Tavanul era casetat în culori odihnitoare care redau autenticitatea arhitecturii brâncovenești.

Restaurantul „Casa cu Lei” era deschis zilnic, între orele 12:30-16:30 și 19:00-00:30 și avea o capacitate de 132 de locuri. 30% din meniuri erau pregătite în fața clienților de bucătari și personal selecționat din peste 2000 de oameni. Rezervările puteau fi făcute la telefonul: 1.80.50.

De asemenea, pentru antren în toate saloanele casei s-a realizat o instalație stereofonică, difuzându-se muzică, selectată, fără să deranjeze dialogul dintre consumatori. Iată, așadar, o unitate de excepție în rețeaua de alimentație publică a O.N.T. „Litoral”, care își așteaptă oaspeții”.

Sursă foto deschidere articol: historia.ro

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza