Firma fostului viceprimar Babu, acuzată că ar fi format împreună cu șapte companii un cartel care a influențat prețurile din piața echipamentelor de protecție

  • Babu susține că a fost sancționat pe nedrept

Opt firme din domeniul echipamentelor de protecție sunt acuzate de Consiliul Concurenței că ar fi format un cartel care ar fi influențat prețurile din piața de profil, relevă un comunicat al autorității de concurență.

Printre cele opt companii se numără și Dalgeco Confectii Textile, firma fostului viceprimar al Constanței, Dumitru Babu, care a fost sancționat cu amendă de 311.529 lei, valoare diminuată datorită faptului că a recunoscut fapta anticoncurențială

Potrivit instituției, cele opt companii își coordonau comportamentul pe piață prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit. Astfel, companiile și-au împărțit clienții, realizând strategii comune de abordare a acestora, astfel încât să se asigure că nu se vor concura.

Practic, companiile și-au împărțit produsele comercializate și și-au coordonat prețurile în cadrul licitațiilor private organizate de unele firme (clienți) astfel încât să își aloce clienții conform strategiilor stabilite. În acest fel, clienții erau direcționați să se aprovizioneze de la compania căreia îi erau alocați, la prețul practicat de aceasta, limitându-le posibilitatea de a alege să achiziționeze produse de la alt furnizor, la un preț mai bun.

Plătiți și la revedere!

Printre produsele și echipamentele de protecție vizate de înțelegerile anticoncurențiale se regăsesc îmbrăcămintea, încălțămintea, mănușile, măştile, aparatele pentru purificarea aerului şi respiraţie autonomă și vizierele. Companiile Renania, Avanti, Dalgeco și T&T au colaborat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență, având o contribuție semnificativă în investigarea faptei anticoncurentiale, beneficiind de reduceri ale amenzilor. De asemenea, Renania, Avanti, Dalgeco, T&T, Tricomexim și Litind au recunoscut fapta anticoncurențială ceea ce a condus la reducerea amenzilor aplicate acestora.

Contactat de “Dobrogea Live”, Babu susține că sancțiunea a fost acordată pe nedrept. “Am fost acolo cu o casă de avocatură mare care a decis că n-are rost să ne certăm cu ei (Consilul Concurenței n.r.), că n-ajungem nicăieri. N-ai ce să le faci, ei așa merg. “Plătiți și la revedere, mergem mai departe!” Am plătit amenda degeaba”.

Dumitru Babu este singurul asociat al firmei constănțene Dalgeco Confectii Textile, care a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 5 milioane euro. Firma care comercializează echipamente de protecție a derulat de-a lungul timpului numeroase contracte cu instituțiile publice. Fostul viceprimar deține și 24% dintr-o firmă din sectorul comerțului cu amănuntul.

Consiliul Concurenței a sancționat cele opt companii de pe piața comercializării de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă cu amenzi în valoare totală de 4.886.811 lei (987.622 euro).

Companiile sancționate sunt:

• Renania Trade SRL: 2.511.958 lei (507.670 euro)

• Avanti SRL: 329.802 lei (66.653 euro)

• Tricomexim SRL: 118.683 lei (23.984 euro)

• T&T Invest SRL: 223.313 lei (45.131 euro)

• Mariad Serv SRL: 108.004 lei (21.826 euro)

• Litind SRL: 230.763 lei (46.636 euro)

• Dalgeco Confecții Textile SRL: 311.529 lei (62.959 euro)

• Lingemann Beschaffungssysteme SRL: 1.052.759 lei (212.763 euro)

Sursa foto: Facebook/Dumitru Babu

Citește și:

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza