CulturăFile de istorie dobrogeană. Unde a fost descoperită prima icoană a Sfântului...

File de istorie dobrogeană. Unde a fost descoperită prima icoană a Sfântului Gheorghe

O iconiță a Sfântului Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din lumea creștină, care datează din primele secole creștine, a fost descoperită de arheologi, întâmplător, în anul 1993, la cetatea Capidava, din județul Constanța.

Detaliile descoperirii relicvei sfinte au fost prezentate de Zizi Covacef și Petre Covacef în articolul „O nouă mărturie arheologică paleocreștină descoperită la Capidava”, Pontica 25 și au fost postate recent pe pagina de facebook a Muzeului de Istorie și Arheologie Națională Constanța.

Astfel, aflăm că, iconița, realizată cel mai probabil pentru uz personal a fost realizată pe un mic fragment ceramic, de foarte bună calitate. Fragmentul ceramic, lucrat din pastă de culoare roșie-cărămizie, pe care este reprezentat un personaj călare pe cal purtând în mână însemnul creștin al crucii, are forma unui triunghi isoscel, având cele două laturi egale de 4,7 cm, baza triunghiului de 6 cm și înălțimea de 4 cm.

Considerăm că avem toate elementele legendei Sfântului Gheorghe

Personajul, care apare ca un militar in poziție de atac, este îmbrăcat în blănuri, ținută adaptată condițiilor climatice din Dobrogea. Ansamblul imaginii sugerează că este un reprezentat al religiei creștine, deoarece are o cruce în mâna stângă, acolo unde țin toți slujitorii bisericii, ocupați să lupte cu mâna dreaptă, ca în cazul nostru.[…]

Revenind la fragmentul ceramic incizat descris mai sus, considerăm că avem toate elementele legendei Sfântului Gheorghe, pentru a-l putea identifica în această imagine antropomorfă.

Desenatorul iconiței – căci nimic nu ne împiedică să afirmăm că este o iconiță -, a făcut-o poate la cererea unui învățăcel, dar, având în vedere dimensiunile fragmentului, mai mult ca sigur că aceasta a fost realizată pentru uz personal. Ceea ce a aflat despre Sf. Gheorghe îi era suficient pentru a-l reprezenta și a se pune sub protecția sa.

Deosebit de important ni se pare însă a consemna că ne aflăm în fața unei prime imagini a Sfântului Gheorghe, realizată în Dobrogea antică.”. arată Zizi Covacef și Petre Covacef în articolul menționat.

Artefactul se află în colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie Națională Constanța.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.