La începutul anilor 1930, după doar câțiva ani de la prima emisie a Radio București, audiția radio a cunoscut un deosebit succes în Constanța. Oameni cu dare de mână și-au cumpărat aparate de radio exorbitante, unele ajungând și la 26.000 lei, adică aproximativ un sfert din prețul unei case obișnuite în așa numitul cartier românesc.
De la Ionel Alexe, bibliograf în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, aflăm că primul post de „radio-emisiune” din Constanța a fost Radio Marina. Emisia a fost posibilă datorită unui grup de ofițeri, profesori la Școala Navală din oraș. Tot bibliograful Ionel Alexe mai arată că, primul aparat de radio din orașul nostru a fost achiziționat și expus publicului curios la Școala Navală de pe strada Traian, unde, tot acolo, a avut loc și prima audiție radio din Constanța:
„În după-amiaza leneșă, cu feligene, dulcețuri și teracote încălzite, a unei duminici de la începutul lui 1933, constănțenii posesori de aparate de radio au avut parte de o mare surpriză. Învârtind cu grijă butoanele mari ale cutiilor lor prețioase, în căutarea Bucureștiului, Istanbulului ori Budapestei, au „prins” undele unui post nou: Radio Marina, primul post de „radio-emisiune” din Constanța. Meritul pentru acest lucru (la doar 4 ani distanță de prima emisiune a postului național) revenea unui grup de ofițeri, profesori la Școala Navală din localitate. Pe undeva era de așteptat, fiindcă tot la școala navală fusese văzut primul aparat de radio și tot acolo se organizare, în uimirea generală, prima audiție radio din localitate unde o mulțime elegantă a putut auzi, uimită, voci ieșind dintr-o cutie lăcuită de cireș.
Unul dintre cei care vindeau astfel de mașinării minunate era inginerul armean Suren Cedighian, care în anii 1930, era reprezentant pentru întreaga Dobroge al prestigioasei firme Philips. Cedighian avea magazin și atelier de reparații pe strada Ștefan cel Mare, în apropierea Pieței Grivița.”, ne povestește bibliograful Ionel Alexe.
Citește și: Primul laborator de optică medicală din Constanța: „Atelierele Șapira”
Posesori de aparate radio, trimiși în judecată
Entuziasmul posesorilor de „mașinării minunate”, dar care le foloseau „clandestin”, fără să plătească taxa radio, avea să fie umbrit, chiar după câteva zile de la prima emisie a Radio Marina. Pe 8 februarie 1933, ziarul constănțean Dacia anunța că numeroase aparate de radio au fost confiscate, „unele chiar prețuind 20-26000 lei bucata”, iar proprietarii lor au fost trimiși în judecată. Descinderile, autorizate de Parchetul din Constanța, au fost realizate de reprezentanții poliției, dar și de cei ai Radiodifuziunii din București:
„S-au făcut percheziții în peste 20 de case, confiscându-se 15 aparate radio. Majoritatea aparatelor confiscate sunt de valoare, unele chiar prețuind 20-26000 lei bucata. Ele au fost confiscate de la persoane bine cunoscute. Aparatele au fost depuse la poștă, iar contravenienții dați în judecată”.