Nordis Management SRL a construit în Mamaia Nord două imobile chiar la șoseaua ce leagă Constanța de orașul Năvodari. Imobilele au devenit celebre după ce jurnaliștii Recorder au arătat că unele apartamente ar fi fost vândute chiar și de două ori de către dezvoltatorul imobiliar. Dobrogea Live a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) să spună de câte ori a verificat Nordis Mamaia, mai ales că în perioada 2022-2023 s-au efectuat controale generalizate privind haosul imobiliar din stațiunea Mamaia Nord, controale soldate cu zeci de dosare prin care se solicită instanțelor anularea unor Certificate de Urbanism și Autorizații de Construire emise ilegal de Primăria Năvodari.
SC Nordis Management SRL îl are ca asociați pe Ciorbă Vladimir Răzvan (46%), Poştoacă Gheorghe – Emanuel (41%), Mihai Alexandru (8%) și Poștoacă Nicolae Cristian cu (5%). Ciorbă Vladimir Răzvan este soțul avocatei Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina, care în 2020 a intrat în Parlament ca deputat de Dolj din partea PSD. Laura Vicol a fost avocatul Alinei Bica, fostă șefă a DIICOT, și a lui Daniel Dragomir, fost ofițer SRI. În mass-media au apărut recent informații cu privire la călătoriile private făcute de premierul Marcel Ciolacu (PSD) cu avioane închiriate de Nordis.
Don’t Look Up – ISC „nu privește în sus”
Conform unui răspuns primit de„ Dobrogea Live”, singurul control pe care Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a îndrăznit să-l facă la imobilele Nordis din Mamaia Nord a fost în anul 2021:
„În anul 2021 personalul cu atribuţii de control din cadrul I.J.C. Constanţa a efectuat două acţiuni de control în etapa de execuție a lucrărilor la obiectivele: „Construire imobil P+9E- Spații Tehnice-Aparthotel cu spații comerciale și parcare auto”, situat în orașul Năvodari, strada Brizei, fără număr, judeţul Constanţa, aparținând investitorului SC NORDIS MANAGEMENT SRL, (….) , respectiv „Construire imobil P+9E-Spații Tehnice-Aparthotel cu spații comerciale și piscină exterioară”, situat în orașul Năvodari, strada Brizei, fără număr, județul Constanţa, aparţinând aceluiaşi investitor.”
Inspectorii în construcții au constatat, cu acest prilej, executantul lucrărilor nu a convocat factorii care trebuie să participe la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante ale execuției în scopul obținerii acordului de continuare a lucrărilor, conform programului de control în faze determinante, respectiv reprezentanții I.J.C. Constanța nu au fost convocați să participe la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante ale execuţiei. În consecință, au decis să amendeze Nordis cu câte 3.000 de lei pentru fiecare imobil (6.000 de lei în total).
Așa cum jurnaliștii Recorder au scris, una dintre cele două clădiri Nordis, situate pe strada Brizei, avea, încă din anul 2020, construite 12 etaje, așadar cu trei etaje peste ceea ce scrie în Autorizația de Construire emisă de Primăria Năvodari.
Așadar, inspectorii ISC, care au constatat că dezvoltatorul nu i-a convocat la verificarea unor lucrări, NU au observat că dezvoltatorul a construit cu trei etaje mai mult decât scrie în autorizație. Poate așa constatau că 12 nu este egal cu 9….
„Marele control” al ISC a evitat NORDIS
În anul 2022, sutele de șantiere din Mamaia Nord au făcut obiectul mai multor controale realizate de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), corpul de control al premierului, Prefectul Constanței, Poliție etc. Așa s- ajuns să fie descoperite zeci de autorizații de construire emise ilegal și sute de nereguli comise de rechinii imobiliari care ridică blocuri pe fiecare metru pătrat de teren situat pe malul mării.
Cu toate acestea, cele două imobile Nordis din Mamaia Nord (strada Brizei) nu au fost verificate de avalanșa de instituții care au luat la puricat fiecare autorizație și fiecare șantier de acolo. Cum se face că „a scăpat” Nordis?
În urma acestor controale, zeci de autorizații de construire emise de Primăria Năvodari cu semnătura edilului Florin Chelaru (PSD) sunt contestate în instanță de către Prefectul Județului Constanța.
Ce spune NORDIS
În anul 2022, Dobrogea Live a cerut explicații celor de la Nordis cu privire la numărul etajelor constuite față de ceea ce scrie în autorizațiile emise de primărie.
„Potrivit cu autorizațiile de construire, Nordis Mamaia se află în deplină concordanță cu specificațiile din aceste documente, deci în deplină legalitate. Astăzi există o autorizație de construire pentru P+9 etaje (pe care am recepționat-o) și o autorizație de supraetajare, cu modificări interioare și de fatadă, care prevede P+9+supantă+etaj10+tehnic, rezultănd 12 niveluri de construcție, așa cum este și clădirea executată.
Totodată, este important de menționat că din punct de vedere juridic și faptic există o diferență între ce înseamna un etaj și ce înseamnă un nivel. Etajele sunt cele pe care se pot afla locuințe, în vreme ce nivelurile fac referire și la zone pe care nu se pot afla locuințe și sunt folosite în alte scopuri”, spuneau cei de la Nordis.
Mai mult, Nordis Management SRL susținea, în anul 2022, că și construcțiile lor au făcut obiectul verificărilor ISC din același an, verificări de avnergură făcute la solicitarea corpului de control al premierului (așa cum am arătat mai sus).
„Într-adevăr, s-a efectuat un control tematic la toți dezvoltatorii de pe litoral. S-au identificat anumite lucrări neconforme cu autorizațiile de construire. În urma constatărilor din teren, s-a dispus aplicarea măsurilor de intrare în legalitate. Iar noi ne-am conformat rapid cu toate cerințele autorităților”, transmitea, în 2022, Nordis. Reamintim, ISC susține că în anul 2022 nu a efectuat niciun control la NORDIS Mamaia.
Citește și:
Verificați și opera residence