Fostul deputat Constantin Alin Bucur a excavat prin una din firmele sale (BC Cogen Management SRL) sute de tone de nisip pe plaja Caelia din stațiunea Mamaia pentru a face loc pentru trei piscine (în suprafață totală de 1.428 mp) îngropate în mijlocul plajei de 31.400 mp, închiriate anul trecut de la Apele Române. Deși autoritățile l-au somat să oprească lucrările, Bucur și-a văzut liniștit de treabă, ajungând aproape de finalizarea a ceea ce vrea el să construiască acolo. Ziarul nostru a prezentat imagini cu lucrările aproape finalizate.
’’Dobrogea Live’’ a în semnalat în luna aprilie că sutele de cupe de nisip nu au fost excavate de pe suprafața de plajă prevăzută de certificatul de urbanism și avizul ABADL, ci pe un sector pe care nu i s-a permis să facă nicio intervenție. Suprafața totală de plajă închiriată de Constantin Alin Bucur este de 31.400 mp și este împărțită în două loturi notate cu numerele cadastrale 227339, respectiv 255103. Investitorul a excavat pe acesta din urmă, sector despre care certificatul de urbanism precizează că se interzice amplasarea oricăror construcții și echipamente și nu se admite nicio categorie de lucrări, întrucât zona nu este reglementată urbanistic.
Primarul Constanței a emis Autorizația de construire ilegal
Așa cum v-am prezentat și în luna iunie, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a informat că Primăria Constanța a autorizat ilegal construcțiile de pe plaja Caelia. „Dobrogea Live” vă prezintă în exclusivitate lista neregulilor constatate de ISC la Autorizația de Construire semnată de Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, în favoarea firmei patronate de Constantin Alin Bucur.
Citește și: ISC afirmă că Primăria Constanța a autorizat ilegal construirea piscinelor pe plaja din Mamaia
„Ca urmare a controlului de specialitate având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale la emiterea Autorizaţiei de Construire nr. 241/19.03.2024, emisă de primarul Municipiului Constanța, au fost încheiate procese verbale de control prin care s-au constatat încălcări ale vederilor legale, printre neconformități regăsindu-se:
- Emiterea autorizației de construire fără precizările obligatorii prevăzute expres de legislația în vigoare în ceea ce privește redactarea şi emiterea autorizației de construire pentru executarea unor lucrări de construcții cu caracter provizoriu, reprezentând abateri față de art. 43 alin. (5), art. 48 alin. (3) şi art. 61 alin. (2) din Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările si completările ulterioare;
- Emiterea autorizației de construire cu nerespectarea zonelor funcționale aferente tronsonului de plajă cuprins în subsectorul 15 din cadrul sectorului IV Mamaia, reglementate prin documentația de urbanism P.U.Z. aprobat prin H.C.L.. Constanța nr. 122/24.05.2013 privind aprobarea modificării H.C.L. nr. 138/2008 – P.U.Z. Amenajare plajă municipiul Constanța și Stațiunea Mamaia, reprezentând abateri faţă de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 50/1991;
- Emiterea autorizației de construire în lipsa avizului autorității administrației publice competente în domeniul protejării patrimoniului cultural, amplasamentul ce face obiectul proiectului de investiții fiind cuprins în zona de protecție a monumentului istoric de valoare națională excepțională – Hotel Rex, înscris în Anexa nr. 2 la Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a III-a zone protejate, cu modificările ulterioare, fapt ce reprezintă abatere faţă de art. 10 lit. a) din Legea nr. 50/1991;
- Emiterea autorizației de construire cu nerespectarea condiționărilor din Avizul Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral din data de 01.03.2024, reprezentând abatere faţă de art. 7 alin. (2) din Legea nr. 50/1991;
- Emiterea autorizației de construire în baza unei Documentații tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construire D.T.A.C. incompletă și elaborată cu nerespectarea conținutului cadru din Anexa nr. 1 la Legea nr. 50/1991;
- Emiterea certificatului de urbanism cu date eronate privind reglementările urbanistice și prevederile legale în vigoare, respectiv cu menționarea eronată a faptului că zona de amplasament „NU” este inclusă „în listele monumentelor istorice şi/sau ale naturii ori în zona de protecție a acestora, după caz”, precum şi fără a stabili în conformitate cu prevederile legale, toate avizele/acordurile și studiile de specialitate necesare în vederea autorizării executării lucrărilor de construcții, reprezentând abateri față de art. 6 alin. (1) lit. a) și lit. c) din Legea nr. 50/1991”, informează ISC într-un răspuns pentru „Dobrogea Live”.
De asemenea, Inspectoratul Județean în Construcții Constanța anunță că a înaintat instituției Prefectului Autorizația de construire în vederea analizării necesității și oportunității atacării acesteia instanța de contencios administrativ. Prefectul județului, Silviu Iulian Coșa, nu ne-a răspuns mesajelor în care îi solicitam să ne comunice dacă a cerut instanțelor anularea Autorizației emise de Vergil Chițac cu încălcarea legii.
ISC ne comunică, în continuare, faptul că a fost încheiat un proces verbal de control în care s-a consemnat că lucrările au fost executate cu nerespectarea prevederilor autorizației de construire și s-a dispus oprirea lucrărilor de construire la șantierul din Municipiul Constanța, Mamaia zona Hotel Tomis, Hotel Fantasy, Plaja Mamaia Subsector 15, la stadiu fizic consemnat la data de 31.05.2024, pentru lucrările executate nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de Construire nr. 241/19.03.2024. Doar că, așa cum Dobrogea Live v-a prezentat în urmă cu 11 zile, Bucur și-a văzut liniștit de continuarea lucrărilor.
Firma BC Cogen Management SRL este deținută de Constantin Bucur, patronul Fotbal Club Gloria Buzău, și de fiul acestuia Alin Bucur, fost deputat în legislatura 2012-2016, din partea UNPR.