Firma care a dislocat sute de tone de nisip pentru a îngropa trei piscine (în suprafață totală de 1.428 mp) pe plaja Caelia din Mamaia a finalizat lucrările, deși autoritățile au dispus sistarea lor încă din luna mai, când proiectul se afla la stadiu de șantier.
În luna aprilie, “Dobrogea Live” semnala că firma BC Cogen Management SRL a excavat sectorul de plajă prin încălcarea autorizației de construire.
O lună mai târziu, Apele Române, administratorul plajelor, a dispus ’’sistarea de urgență a lucrărilor care se realizează în prezent în zona plajei extinse și readucerea sectorului de plajă la forma inițială’’.
Ulterior, la presiunea Inspectoratului de stat în Construcții, Primăria Constanța a somat investitorul să desființeze construcțiile care nu erau prevăzute în autorizația de construire.
La începutul lunii august, am vizitat plaja Caelia și am constatat că afaceriștii care au distrus sectorul de plajă din Mamaia au sfidat complet dispozițiile autorităților și au continuat lucrările.
Zona de plajă care trebuia readusă la forma inițială este reprezentată de jumătatea dinspre mare a proiectului, adică cea cu piscine. După cum se poate observa din imagini, piscinele sunt umplute cu apă și par gata de utilizat, iar muncitorii aduc ultimele retușuri la clădirile ridicate pe plajă.
De asemenea, dezvoltatorul a îngrădit lateralele sectorului de plajă închiriat, restricționând astfel libera circulație în zona respectivă, încălcând art. 5, lit. h din OUG 19/2006 care prevede că operatorii au obligația să permită accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.
Pe plaja Caelia se fac ultimele retușuri
Totodată, de la începutul șantierului până în prezent, operatorul a ocupat abuziv o suprafață de peste 1.000 mp de plajă pe care a utilizat-o pentru depozitarea de materiale de construcții și deșeuri din construcții. Deși inspectorii Apelor Române au efectuat mai multe controale, instituția nu a somat firma să elibereze plaja ocupată fără drept.
Operatorul de plajă a constestat deciziile autorităților, însă până la clarificarea în instanță acesta era obligat să oprească lucrările.
De subliniat că, chiar dacă nu a respectat dispozițiile autorităților, la expirarea termenului de închiriere a plajei, în luna septembrie a anului acesta, investitorul este obligat de contracul-cadru să aducă nisipul la starea inițială și să părăsească locația.
Firma BC Cogen Management SRL este deținută de Constantin Bucur, patronul Fotbal Club Gloria Buzău, și de fiul acestuia Alin Bucur, fost deputat în legislatura 2012-2016, din partea UNPR.
Îți recomandăm și:
Păi la ce șpagă iau cum să mai facă controale…