Primăria Constanța a emis autorizație pentru construirea piscinelor pe plaja din Mamaia, unde au fost excavate sute de cupe de nisip, prin încălcarea prevederilor legale, potrivit unui răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’ Inspectoratului de stat în Construcții (ISC)
’’Urmare a controlului de specialitate, efectuat în baza Procedurilor de Control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire/desființare și la avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism, au fost încheiate procese verbale de control prin care s-au constatat încălcări ale prevederilor legale’’, se arată în răspunsul ISC.
Pe lângă faptul că autorizația Primăriei Constanța a fost viciată, investitorul nu a respectat-o nici pe acesta, după cum se poate observa în răspunsul Inspectoratului.
Fostul deputat Constantin Alin Bucur a excavat prin una din firmele sale sute de tone de nisip din stațiunea Mamaia pentru a face loc pentru trei piscine (în suprafață totală de 1.428 mp) îngropate în mijlocul plajei de 31.400 mp, închiriate anul trecut de la Apele Române.
’’Dobrogea Live’’ a în semnalat în luna aprilie că sutele de cupe de nisip nu au fost excavate de pe suprafața de plajă prevăzută de certificatul de urbanism și avizul ABADL, ci pe un sector pe care nu i s-a permis să facă nicio intervenție.
Suprafața totală de plajă închiriată de Constantin Alin Bucur este de 31.400 mp și este împărțită în două loturi notate cu numerele cadastrale 227339, respectiv 255103. Investitorul a excavat pe acesta din urmă, sector despre care certificatul de urbanism precizează că se interzice amplasarea oricăror construcții și echipamente și nu se admite nicio categorie de lucrări, întrucât zona nu este reglementată urbanistic.
Ca să demonstrăm că firma BC Cogen Management SRL a săpat întrun sector neautorizat, publicația noastră a apelat la una dintre cele mai importante firme de geologie din România pentru a transpune coordonatele terenului 255103 pe cele mai recente imagini din satelit. Acestea arată clar că dislocările de nisip au fost executate în zona protejată.
Ca urmare a neregulilor sesizate de publicația noastră, Apele Române a dispus ’’sistarea de urgență a lucrărilor care se realizează în prezent în zona plajei extinse și readucerea sectorului de plajă la foma inițială’’, potrivit unui răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’.
De asemenea, lucrările au fost executate cu avizul Administrației Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), administratorul plajelor, care a aprobat proiectul investitorului prin încălcarea reglementărilor legale prevăzute în contractul-cadru de închiriere a plajei Mării Negre (citește mai mult aici).
Contractul încheiat între ABADL și firma BC Cogen Management SRL expiră pe 30 septembrie 2024, dată la care operatorul de plajă este obligat să dezafecteze orice amplasament de pe ambele sectoare.
Îți recomandăm și: