Marea NeagrăABADL a avizat dislocarea nisipului din Mamaia prin încălcarea contractului-cadru, care interzice...

ABADL a avizat dislocarea nisipului din Mamaia prin încălcarea contractului-cadru, care interzice afectarea suprafeței de plajă

  • Investitorul a excavat, cu acordul autorităților, sute de tone de nisip pentru a face loc pentru trei piscine în suprafață totală de 1.428 mp
  • Șeful ABADL: Nu poți să faci omletă până nu spargi ouăle

Fostul deputat Constantin Alin Bucur a excavat prin una din firmele sale sute de tone de nisip din stațiunea Mamaia pentru a face loc pentru trei piscine (în suprafață totală de 1.428 mp) îngropate în mijlocul plajei de 31.400 mp, închiriate anul trecut de la Apele Române, așa cum am prezentat într-un material publicat săptămâna trecută.

Între timp am primit de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), administratorul plajelor, documentul în baza căruia a aprobat lucrarea prin care au fost dislocate cantități uriașe de nisip, din care reiese că instituția a avizat proiectul investitorului prin încălcarea reglementărilor legale prevăzute în contractul-cadru de închiriere a plajei Mării Negre.

Potrivit reglementărilor prevăzute de document, operatorul de plajă are voie să amplaseze pe bunul închiriat, cu acordul scris al locatorului, numai construcţii provizorii şi dotări prevăzute de documentaţia de urbanism şi care să nu afecteze integritatea suprafeţei de plajă.

Extras contract-cadru

Totoodată, art. 9/9.4. prevede că operatorul nu are voie să execute construcţii şi dotări ilegale pe suprafaţa închiriată şi să nu desfăşoare alte activităţi care să modifice calitatea şi cantitatea fâşiei de plajă sau care pot afecta mediul natural.

Extras contract-cadru

Șeful ABADL: Așa nu mai facem nimic în lumea asta

L-am întrebat pe directorului ABADL, Hristu Uzun, cum comentează faptul că lucrările prin care s-au excavat sute de cupe de nisip, aprobate de instituția pe care o conduce, încalcă prevederile aprobă doar construcții care nu afectează integritatea și modificarea suprafețelor de plajă.

’’Până la terminarea lucrărilor plaja va fi adusă la starea inițială. Știți povestea aia – nu poți să faci omletă până nu spargi ouăle. (…) Așa nu mai facem nimic în lumea asta și stăm așa. Trebuie să facem plaja asta puțin atractivă, nu putem să rămânem ca acum o sută de ani (…). Văd că aveți o simpatie pentru mine deosebită. Cu ghilimelele de rigoare.’’, a apreciat șeful ABADL, reprezentantul Apelor Române în teritoriu.

Acesta nu a reușit să explice ce se va întâmpla cu nisipul dislocat de pe mii de metri pătrați, la o adâncime de cel puțin trei metri.

Uzun a spus că un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Primăria Constanța în anul 2008 permite instalarea de piscine semiîngropate pe plajă, însă reglementările urbanistice nu pot substitui normele legislative.

Piscină de 1.200 mp, amplasată pe sectorul de plajă nou creat

Documentul transmis ’’Dobrogea Live’’ se arată că investiția fostului parlamentar a fost avizată în urma unei consultanțe tehnice oferită de ABADL și aprobă îngroparea a trei piscine, una de 1.200 mp și două de 114 mp, dar și amenajarea unui beach bar de 50 mp.

Suprafața totală de plajă închiriată este de 31.400 mp, împărțită în două secțiuni – plaja veche și plaja nou creată. Deși în răspunsul primit de la ABADL se precizează că piscinele vor fi îngropate în vechiul sector, întrucât doar acesta este reglementat din punct de vedere urbanistic, imaginile capturate cu drona dezvăluie că fundațiile sunt săpate pe suprafețele nou create cu fonduri europene.

Potrivit legii, pe plajă sunt permise doar anumite categorii de construcții și amenajări provizorii (instalarea de piscine nu este prevăzută în Anexa 4 Ordinul 1204/2010, care reglementează tipurile de construcții pe plajă), care însă nu implică fundații sau turnarea de materiale de construcții, cum s-a întâmplat în cazul de față. Pe în suprafețele excavate, investitorul a turnat cantități importante de piatră spartă pe care ulterior a compactat-o.

Investitorul trebuie să dezafecteze construcțiile în toamnă

Contractul încheiat între ABADL și firma BC Cogen Management SRL expiră pe 30 septembrie 2024, dată la care operatorul de plajă este obligat să dezafecteze investiția.

Societatea care realizează investiția este controlată de Constantin Alin Bucur, fost deputat în legislatura 2012-2016, din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) și este fiul omului de afaceri Constantin Bucur (senior n.r.), care a fost asociat și el în firma BC Cogen Management SRL până la începutul anului, când i-a cedat toate părțile sociale juniorului.

Fostul parlamentar deține și firma Angels Beach, un bufet-bar (unde se execută, de asemenea, lucrări) situat la parterul complexului de lux Caelia din stațiunea Mamaia, imobil construit ilegal prin manevrele lui Radu Mazăre, și în dreptul căruia se desfășoară șantierul pentru amenajarea piscinelor semiîngropate.

Sursa foto dechidere și 2: Andrei Amza

Îți recomandăm și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza