PoliticăEduard Niță (Forța Dreptei): „Elveția, Austria și Slovacia vor să garanteze prin...

Eduard Niță (Forța Dreptei): „Elveția, Austria și Slovacia vor să garanteze prin Constituție plățile în numerar. România vrea să le interzică”

Eduard Niță, vicepreședintele Forța Dreptei Constanța, atrage atenția asupra tendinței statului român de a interzice plățile în numerar, în timp ce țări importante din Europa își propun ca aceste plăți să fie consacrate în Constituție, astfel încât fiecare persoană să decidă cum va folosi resursele financiare: cash sau virtual (prin sistem bancar).

„O bancnotă fizică de 100 de lei circulă întotdeauna gratis în economie prin tranzacțiile libere dintre persoanele fizice sau juridice. O sută de lei care circulă în sistemul bancar va fi taxată la fiecare tranzacție, ba va fi taxată chiar dacă nu circulă și stă într-un cont curent și după un număr finit de tranzacții acea sută de lei va fi în totalitate încasată de bănci, care vor împărți suma cu Statul prin taxe și impozite”, spune Eduard Niță.

El explică faptul că pe o sumă de 100 de lei care stă în portofelul unei persoane ANAF nu poate pune în mod abuziv popriri, așa cum se întâmplă în destul de multe cazuri.

În schimb, 100 de lei aflați într-un cont curent sau la termen vor putea fi oricând popriți, blocați sau virați de către și către ANAF „la libera apreciere a unui funcționar fiscal care nu răspunde cu nimic, în timp ce o persoană fizică sau juridică se va lupta cu sistemul să își dovedească nevinovăția prin instanțe.”

Citește și: VIDEO Pescarii amenințați cu demolarea barăcilor au dat în judecată Primăria Constanța. „Scopul este alungarea noastră pentru a face loc intereselor private”

Tranzacțiile bancare și cele pe card, mai arată Eduard Niță, dau posibilitatea statului (și nu doar statului) să știe când și de unde ai cumpărat și o cutie de chibrituri sau un prezervativ. Viața fiecărei persoane va deveni o carte deschisă pentru Big Brother, dar și pentru cei care vor infiltra sistemul în scopuri personale.

În același timp, cei care fac evaziune fiscală sau cei corupți vor ști întotdeauna cum să ocolească sistemul prin spălare de bani și paradisuri fiscale. Dar cetățeanul obișnuit va fi de acum înainte sub tutela și controlul financiar al Big Brother. Este noua iobăgie sau sclavie financiară și fiscală. Doar pentru că există politicieni corupți care iau șpagă în portbagaj sau comercianți necinstiți care fac evaziune fiscală nu ar trebui pedepsiți mai ales cetățeni obișnuiți și să li se ia dreptul de a dispune liber de banii lor și modul cum doresc să îi dețină și folosească, numerar sau în cont bancar”, spune vicepreședintele Forța Dreptei Constanța.

În timp ce tendința statului român este de a interzice plățile în numerar, încurajând tranzacțiile bancare, state precum Austria, Elveția sau Slovacia introduc în Constituție dreptul cetățeanului de a alege cum folosește banii săi.

„Elveția, Austria și Slovacia vor să garanteze prin Constituție plățile în numerar. România vrea să le interzică. Consider că și în România dreptul de a deține și folosi bani numerar trebuie garantat prin Constituție cel puțin pentru persoanele fizice și chiar și pentru cele juridice și doar in cazuri excepționale și bine justificate să existe limitări. Banii numerar reprezintă în sine și o garanție a dreptului de proprietate și a libertății economice de care trebuie să poată dispune orice cetățean”, concluzionează Eduard Niță.

Citește și:

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza