-4.6 C
Constanța
sâmbătă, ianuarie 22, 2022
AcasăCulturăDocument! Înființarea Mănăstirii Peștera Sfântului Apostol Andrei

Document! Înființarea Mănăstirii Peștera Sfântului Apostol Andrei

La un an după Revoluţie, în decembrie 1990, cu aprobarea Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, doi călugări de la Mănăstirea Neamţ, ieromonahul Victor Ghindăoanu şi monahul Nicodim Dincă, de loc din satul Zorile, comuna Adamclisi, au pus bazele vieții monahale la Peștera Sfântul Andrei, locul unde Apostolul a poposit împreună cu ucenicii săi, a propovăduit Evanghelia, a hirotonit şi a pus preoţi şi diaconi pe aceste meleaguri dobrogene.

Oficial, Permanenţa consiliului eparhial Tomis a hotărât înfiinţarea Schitului Peştera Sfântului Apostol Andrei, din Pădurea Eminescu, loc. Ion Corvin, jud. Constanţa, pe data de 18 decembrie 1990. Micul schit şi cei doi călugări erau subordonaţi administrativ Mănăstirii Dervent.

12.11.1990 / Monahii Victor Ghindăoanu şi Nicodim Din cer aprobarea pentru înființarea unui schit la Peștera Sfântului Andrei. Sursă foto Arhiepiscopia Tomisului

În primăvara anului 1991, sub supravegherea monahul Nicodim Dincă, încep construcţiile primelor chilii, a bucătăriei şi trapezei. Lucrările au mers atât de repede, încât, până la venirea iernii din acelaşi an, obştea monahală, care devenea din ce în ce mai mare, s-a mutat în noile chilii. În anul 1992 au fost finalizate trapeza şi bucătăria. La începutul anului 1993 au început lucrările de amenajare a Peşterii Sfântului Andrei, iar în toamna aceluiaşi an a fost pusă piatra de temelie a paraclisului. Ţinând cont de toate acestea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la cererea Arhiepiscopiei Tomisului, pe 14 iulie 1994 „aprobă transformarea Schitului Peştera Sfântului Andrei, jud. Constanţa, în mănăstire cu destinaţie pentru călugări, urmând a se organiza şi funcţiona potrivit Regulamentului pentru organizarea vieţii monahale”.

Pe 17 octombrie 1993 a fost pusă piatra de temelie a paraclisului „Acoperământul Maicii Domnului”. Bisericuţa, construită din beton armat şi cărămidă, în formă de cruce şi acoperită cu tablă zincată, împodobită cu pictură murală în tehnică fresco, a fost sfinţită pe 28 septembrie 1995, de Înaltpreasfinţitul Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului. Ierarhul a rostit cu această ocazie un cuvânt de învăţătură către călugări:

1993 / Obștea mănăstirii

Prin noi se scrie istoria acestui aşezământ. Avem Peştera Sfântul Apostol Andrei, iar acum avem şi acest paraclis… şi nu în ultimul rând temelia bisericii mari, aşezată în centrul acestui aşezământ monahal… Să daţi dovadă de buni credincioşi, de buni vieţuitori, ţinând candela aprinsă aici pe pământul dobrogean sfinţit de Sfântul Apostol Andrei”.

28.09.1995 / Sfințirea paraclisului

Piatra de temelie a bisericii mari a fost sfinţită în ziua de 17 octombrie 1993, fiind închinată „Sfântul Apostol Andrei”. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Lucian, Arhiepiscopul Tomisului. La slujbă au participat credincioşi veniţi din toate colţurile ţării. Construcţia bisericii a fost finalizată în anul 2000, sub stăreţia părintelui protosinghel Neofit Oană. Lucrările de pictură au fost executate între anii 2003 şi 2006 de pictorii Sergiu Ivas şi Valeriu Timofti.

Biserica mare în construcție

Cele mai populare

Recent Comments