18.4 C
Constanța
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăActualitateDezvoltatorul imobiliar Zen Residence, acuzat că folosește reclame înșelătoare. Protecția Consumatorilor l-a...

Dezvoltatorul imobiliar Zen Residence, acuzat că folosește reclame înșelătoare. Protecția Consumatorilor l-a sancționat

Dezvoltatorul imobiliar Zen Residence este acuzat că folosește reclame prin care își păcălește potențialii clienți. Lucrul acesta a fost verificat și de către Protecția Consumatorilor.

În luna iunie a acestui an, Zen Residence posta pe OLX oferta de vânzare a unui apartament cu trei camere în zona JYSK Constanța. Prețul anunțat pe platforma de vânzări era de 105.720 de euro.

După ce potențialul client a mers să vadă locul și să discute cu reprezentantul de vânzări al imobilului a aflat că, de fapt, apartamentul nu costă cât scria în ofertă, ci costă aproximativ 130.000 de euro în varianta avans plus rate sau 120.000 de euro în varianta plată integrală. Așadar, o diferență de el puțin 15.000 de euro față de oferta publică.  

Constănțeanul a considerat că o astfel de practică a dezvoltatorului imobiliar este una înșelătoare, în consecință a depus o plângere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța.

Citește și: Corpul de Control al Prim-Ministrului anchetează tunul imobiliar de pe plaja Corbu

Protecția Consumatorilor, inițial, de partea dezvoltatorului

La scurt timp, persoana respectivă a primit răspunsul din partea Protecției Consumatorilor Constanța prin care era informat că plângerea sa a fost „concluzionată nesoluționabilă”.

„În urma cercetării aspectelor reclamate și în baza documentelor și informațiilor puse la dispoziție de către dezvoltatorul imobiliar am constatat ca acesta avea oferte pentru apartamente cu 3 camere la preturi diferite în funcție de anumite criterii (vedere spre diferite zone, etaj, etc.) și vi s-a făcut oferta în cauza pentru un apartament cu alt preț decât 105.720 euro întrucât acesta nu corespundea criteriilor solicitate de către dvs”, spune Ecaterina Scânteie, comisar șef adjunct al CJPC.

Verificări superficiale ale Protecției Consumatorilor

Doar că, cetățeanul a revenit cu o plângere prealabilă în care îi acuză pe cei de la CJPC că au efectuat o verificare superficială și răspunsul primit de el este doar o simplă reproducere a ceea ce spune dezvoltatorul Zen Residence.

„În răspunsul dvs. se menționează că dezvoltatorul are mai multe oferte, ceea ce nu este adevărat, deoarece mie mi s-a comunicat de reprezentanta dezvoltatorului ca este singurul apartament cu 3 camere care mai este disponibil și că prețurile OLX nu sunt actualizate. Aspectul este fals, deoarece, așa cum v-am trimis fotografii, chiar după discuția cu reprezentantul, o nouă afișare pe OLX indica aceleași prețuri mai mici, nereale, înșelătoare”, le răspunde cetățeanul.

Mai mult, persoana nemulțumită le răspunde celor de la CJPC că verificările lor au fost superficiale deoarece nu au comparat registrul jurnal de construcții cu registrul jurnal de vânzări, pentru a vedea la ce prețuri s-au vândut în realitate apartamentele și ce prețuri au fost afișate pe OLX.

„Consider că ceea ce s-a realizat a fost o anchetă deficitară, vis-a-vis de o practică constată privind publicitatea înșelătoare a tuturor dezvoltatorilor imobiliari”, concluzionează petiționarul.

Citește și: EXCLUSIV De ce ascunde Administrația de Apă Dobrogea-Litoral un DOCUMENT referitor la zona costieră a Mării Negre

Protecția Consumatorilor revine: Zen Residence, sancționat

În data 6 septembrie, CJPC Constanța a revenit și i-a comunicat constănțeanului că petiția sa a fost concluzionată, de această dată, ca fiind întemeiată.

„Din verificarea exhaustivă a tuturor documentelor, cât și a informațiilor de pe site-urile de profil, s-a constatat că dezvoltatorul imobiliar nu a oferit toate informațiile referitoare la prețurile practicate pentru imobilele oferite spre vânzare, fapt ce a atras suspiciunea unei practici comerciale incorecte prevăzută de Legea 363/2007. Operatorul economic a fost sancționat în baza textului de lege menționat și i-a fost dispusă măsura remedierii deficiențelor constatate”, spun cei de la Protecția Consumatorilor.

De asemenea, ei dau asigurări că cei de la Zen Residence vor rămâne în continuare sub supravegherea CJPC.

„Dobrogea Live” a solicitat celor de la Zen Residence un punct de vedere cu privire la sancțiunea primită și la practicile comerciale incorecte de care sunt acuzați, dar nu am primit nici un răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Recent Comments