EXCLUSIV De ce ascunde Administrația de Apă Dobrogea-Litoral un DOCUMENT referitor la zona costieră a Mării Negre

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a comandat în 2014 realizarea „Studiului geologic si geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre, pe sectorul litoral Capul Midia – Vama Veche”. Deși are caracter public, documentul este ținut la secret de ABADL.

Lucrarea, care conține hărți detaliate ale zonei de litoral, a fost finalizată în 2015 de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar. Practic, studiul comandat de ABADL trasează granița dintre teritoriul care aparține statului, prin Apele Române, și cel care intră sub autoritatea primăriilor de pe aproape tot întinsul litoralului.

„Dobrogea Live” a solicitat încă din august 2021, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații cu caracter public, o copie a acestui document despre care, sursele noastre spun că poate dezvălui cu ușurință terenurile care ar fi trebuit să fie în proprietatea statului (și nu sunt) și a construcțiilor ilegale de pe plajele și taluzurile cuprinse între Năvodari și Vama Veche. Doar că, ABADL a refuzat invocând un așa-zis drept de autor asupra studiului.

Instanța contrazice ABADL

În decembrie 2021, deputata Cristina Rizea (REPER) a preluat inițiativa „Dobrogea Live” și a acționat în instanță Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) pentru refuzul instituției de a face public un studiu care delimitează falezele Mării Negre, pe sectorul litoral Capul Midia – Vama Veche.

Tribunalul Constanța a decis în luna februarie 2022 că studiul este un document public ce se supune Legea 544/2001 și el trebuie pus la dispoziția deputatei. Decizia Tribunalului a rămas definitivă, în urmă cu puțin timp, prin respingerea recursului formulat de ABADL. Rămâne de văzut dacă ABADL va respecta o decizie definitivă a instanței sau va căuta prin orice mijloace să țină în continuare ascuns acest document.

„În ceea ce privește caracterul studiului solicitat de a fi informație de interes public, se constată că acesta priveşte fără dubiu activitatea instituţiei pârâte şi este elaborat în baza contractului de prestări servicii nr. 85/20.08.2014 încheiat de pârâtă cu o altă instituţie publică în sensul legii, respectiv GEOECOMAR. Contractul menţionat este un contract de achiziţie publică, supus comunicării ca informaţie de interes public. Pârâta se prevalează în acest sens de dispoziţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe însă aceste apărări nu pot fi primite”, spun judecătorii

Ce vrea să ascundă ABADL

Conform motivării instanței de fond, ABADL arată că a comandat elaborarea unui Studiu geologic si geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre, pe sectorul litoral Capul Midia – Vama Veche „necesitatea acestui studiu a avut la baza problemele de ordin juridic pe care le ridica domeniul public al statului din zona costieră, reprezentat de faleza Mării Negre cu numeroase situații de încălcare a proprietății publice a statului; acestea au impus realizarea documentației topografice de intabulare a falezelor, intabulare care trebuie precedată de o delimitare de principiu a acestui bun.”

Cu alte cuvinte, ABADL recunoaște că dezvoltatori imobiliari au încălcat dreptul de proprietate al statului român pe terenuri situate în zona costieră (litoral). Așadar, ABADL are încă din anul 2015 o situație a dezastrului imobiliar și ilegalităților de pe litoralul românesc. Rămâne de văzut ce a făcut această instituție de la acea dată și până acum pentru ca statul să-și reintre în drepturi pe suprafețele care sunt în realitate proprietatea sa.

FOTO cu caracter ilustrativ

Urmărește-ne pe:

Doneaza