Curtea de Conturi a constatat că fosta administrație Constanța percepea taxe pentru construire de trei ori mai mici

Valoarea taxei pentru eliberarea autorizației de construire percepută de Primăria Constanța, sub mandatul lui Decebal Făgădău, era de trei ori mai mică față de tarifele prevăzute în Codul Fiscal, potrivit informațiilor “Dobrogea Live”.

Neregulile au fost identificate de Curtea de Conturi, care a dispus în 2019 recalcularea și încasarea diferenței din ultimii cinci ani, însă fosta administrație nu s-a conformat.

„Curtea de Conturi a constatat că s-au perceput taxe pentru autorizarea de construire de trei ori mai mici. În acest sens, Curtea a dispus să se recalculeze și încaseze pierderile din ultimii cinci ani. Angajații Primăriei au realizat documentația pe un an, dar s-au oprit pentru că Făgădau nu a vrut să semneze nimic”, au declarat sursele „Dobrogea Live”.

Cel mai probabil, practica tarifelor mult subdimensionate a fost moștenită de la administrația Mazăre, iar Făgădău nu ar fi vrut să dea curs dispoziției Curții de Conturi din considerente de „scandal public și socoteli electorale”, după cum apreciază surse apropiate situației.

Potrivit Codului Fiscal, taxa pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire rezidențială sau cladire-anexă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcții.

Pentru alte tipuri construcții, taxa pentru eliberarea unei autorizații specifice este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție, inclusiv valoarea instalațiilor aferente.

În aceste condiții, putem deduce că diferența cumulată neîncasată de administrația municipală este importantă.

Neregulile au ieșit la iveală în contextul în care, recent, primarul Constanței, Vergil Chițac a dat dispoziție angajaților Primăriei să-i prezinte toate procesele verbale, rapoartele de control, de audit, adrese, notificări, contestații, sesizări, plângeri penale pe care administrația le-a întocmit în urma controalelor Curții de Conturi în perioada 2016 – 2020.

Sursa foto: Constanța de Azi

Citește și: Chițac verifică dacă angajații Primăriei au îndeplinit măsurile dispuse de Curtea de Conturi în perioada 2016 – 2020

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Doneaza