Primării DobrogeneVergil Chițac, despre problema „termiei” în Constanța: „Țevile au ajuns ca o...

Vergil Chițac, despre problema „termiei” în Constanța: „Țevile au ajuns ca o foaie de hârtie”

După ce o parte a constănțenilor a stat mai multe zile în frig și fără apă caldă, primarul orașului, Vergil Chițac, a venit cu o serie de declarații referitoare la ce poate face administrația locală cu privire la problema „termiei”.

Avariile lungi și dese au marcat debutul acestei ierni în orașul Constanța. Oamenii trăiesc zile în șir în frig și fără apă caldă, iar instituțiile responsabile (RADET sau CET) nu comunică apropape deloc, ceea ce sporește gradul de nemulțumire.

Chiar dacă este primar în funcție doar de o lună și jumătate, Vergil Chițac nu a fost menajat de aceste nemulțumiri, lumea cerându-i să se implice în rezolvarea mai rapidă a deficiențelor și în găsirea de soluții pentru ca populația să simtă că primește servicii de calitate.

„Sâmbătă, RADET a avut patru intervenții în diferite locuri la rețeaua primară ce transportă apă fiartă (agentul termic) de la CET către Punctele Termice. Această rețea a fost preluată de la CET/Elcen anul acesta și conductele sunt degradate, nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar rețeaua este degradată și trebuia scoasă din uz și înlocuită din anii ’90. Țevile retelei au avut 12mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie și crapă frecvent”, spune primarul.

Soluțiile lui Chițac

Primarul Constanței a explicat ce soluții va adopta administrația locală pentru a rezovla problema agentului termic. „Problema termiei în Constanța”, în condițiile actuale, are trei fațete: una tehnică, alta de finanțare și ultima juridică, explică edilul.

„Cea tehnică a fost finalizată în 2019 și aprobată în Consiliul Local sub forma unui document numit: „Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța”. Specialiștii care au elaborat-o au concluzionat că soluția tehnică trebuie să rămână aceeași, adică: centrală/CET, rețele primare și secundare de transport și distribuie spre Puncte Termice…dar toate noi…la nivelul tehnologic al zilelor noastre. Din păcate, prezentul arată ca acum 50 de ani. Iar costul estimativ al acestui sistem nou este de 251,3 milioane Euro din care, defalcat: 73,3 milioane costa o centrală termica /CET in cogenerare; 66 milioane schimbarea rețelei primare de distribuție de la centrală la punctele termice și 112 milioane schimbarea rețelei secundare care va lega punctele termice de consumatori/locuințe. Orice discuție despre centrale de cvartal sau alte soluții tehnice a devenit de atunci inutilă. În absența unei strategii nu putem avea acces la finanțare.

Pentru finanțare însă am început să facem pași concreți de acum o lună pregătind aplicația pentru finanțare cu bani europeni pentru schimbarea rețelei primare care este, așa cum vedem cu toții, problema numărul unu! Și pe care RADET a preluat-o abia anul acesta. Sper ca în ianuarie 2021 să depunem documentația pentru a obține finanțare.

O altă problemă este că putem accesa bani europeni prin actuala RADET care e în insolvență și iată că am ajuns și la problema juridică.În următoarea ședință a Consiliului Local din decembrie voi propune înființarea unei societăți comerciale ce se va numi Termoelectrica Tomis SRL care să preia de la RADET activitatea de distribuție a energiei termice, liberă de datorii prin intermediul căreia să accesăm fonduri și sa derulăm programul de înlocuire a conductelor de distribuție a apei calde și a căldurii.”

sursa foto: captură video Primăria Constanța

Citește și:

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

Doneaza