“Cumetrii” cu locuințe ANL la Primăria Ovidiu. Locuințele destinate tinerilor nevoiași au ajuns la șefi din conducerea orașului

Programul național ANL a fost conceput să vină în ajutorul tinerilor între 18 și 35 ani care nu-și permit o locuință și au o situație materială precară.

Cu toate acestea, mai multe rude și cel puțin trei apropriați ai primarului orașului Ovidiu, George Scupra, care dețin și funcții de conducere în administrația locală, sunt beneficiari ai programului gestionat de Primărie, potrivit informațiilor “Dobrogea Live”.

Printre aceștia se află secretarul general al Primăriei, Elena Laura Antonie, șefa departamentului Juridic, Felicia Coli și șeful Centrului Cultural „Elena Roizen”, Alina Moraru.

Potrivit ultimelor declarații de avere (aferente anului 2020, întrucât pentru 2021 și 2022 nu au depus, deși legea impune acest lucru), cele trei au obținut venituri substanțiale, care în mod normal ar determina un grad de eligibilitate foarte redus pentru programul ANL.

Beneficiar ANL cu trei surse de venit

Menționăm că locuințele ANL sunt atribuite în primă fază în regim de chirie, iar după un an beneficiarul o poate cumpăra după ce depune o solicitare la Primărie.

O astfel de solicitare a înaintat și Moraru, șefa Centrului Cultural din Ovidiu, care este și președinte al Consiliului de Administrație al Clubului Sportiv, dar și profesor la liceul din oraș.

Toate cele trei funcții pe care le deține îi aduc venituri importante, luând în calcul inclusiv faptul că în declarația de avere figurează că deține și un PFA (comerț cu flori).

O locuință ANL, de trei ori mai ieftină față de prețul pieței

Subliniem că un beneficiar ANL poate să cumprere locuința și la un preț de trei ori mai mic față de media pieței, în funcție de mai muți factori și algoritmilor aplicați.

Vânzarea locuințelor ANL poate avea loc doar cu acordul consilierilor locali. În ședința din 28 februarie a Consiliului Local Ovidiu, primarul a împins pe ordinea suplimentară șase puncte care vizau vânzarea de astfel de locuințe, printre care unul era rezervat Alinei Moraru.

Însă, cum proiectele nu fuseseră prezentate în prealabil comisiilor de specialitate și nu conțineau ștampila și semnătura departamentul juridic (al cărei șefe este la rândul ei beneficiar ANL, cum am arătat mai sus) și a secratarului general (de asemenea, beneficiar ANL), opoziția s-a abținut de la vot.

Până la finalul ședinței din 28 februarie, proiectele de pe ordinea de zi suplimentară au fost semnate, însă acestea tot nu au fost votate de consilierii PSD, USR și independentul Iulian Leonte, întrucât dosarele privind vânzarea locuințelor erau incomplete.

Presiuni și mesaje homofobe

Abținerea opoziției, legitimă, de altfel, i-a determinat pe apropiații lui Scupra din aparatul administrativ să-și încalce statutul de funcționari și au trecut la presiuni asupra consilierilor, nesocotind legea administrației publice.

Astfel, consilierul lui Scupra (și șef Dep. Achiziții), George Drăgan a postat pe Facebook un mesaj prin care cere socoteală consilierilor din opiziție pentru opțiunea lor, deși conform legii, angajații primăriei reprezintă aparatul executiv, iar Consiliul Local, cel deliberativ.

În textul publicat pe Facebook, Drăgan scrie că “banii din cumpărarea lor (locuințelor ANL n.r.) vor ajunge in contul Statului român și nu la Primarie”, întrucât locuințele aparțin Agenției Naționale de Locuințe, însă consilierul primarului uită să menționeze că fondul locativ este gestionat de administrația locală, care l-a distribuit discreționar în loc să ajungă la beneficiarii de drept – tinerii nevoiași.

Totodată, textul lui Drăgan conține și mesaje homofobe.

cats 1
“Cumetrii” cu locuințe ANL la Primăria Ovidiu. Locuințele destinate tinerilor nevoiași au ajuns la șefi din conducerea orașului 3

Mai mult, postarea lui Drăgan a fost distribuită pe rețeaua de socializare și de Alina Moraru, cu textul “Vreau mâine să ne priviți în ochi înainte de a intra în ședință”. La scurt timp, postarea șefei din Primărie a fost ștearsă.

cats 2
“Cumetrii” cu locuințe ANL la Primăria Ovidiu. Locuințele destinate tinerilor nevoiași au ajuns la șefi din conducerea orașului 4

Precizăm că în România, legea interzice fucționarilor din administrația publică să manifeste ingerințe politice și presiuni asupra consilierilor locali.

Ulterior, proiectele privind vânzarea ANL-urilor a trecut de Consiliul Local.

În afară de cei trei angajați din fruntea Primăriei Ovidiu, de locuințe ANL beneficiază mai multe rude ale primarului, precum și foști consilieri locali apropiați de acesta.

George Scupra nu a răspuns apelurilor și mesajelor “Dobrogea Live”.

Sursa foto: Facebook/Orașul Ovidiu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza