Pe 13 ianuarie 2025, judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel Constanța a decis că procesul de corupție în care sunt inculpați comisarul șef Laurențiu Cristian Cicu (fost director al Gărzii de Coastă) și comisarul șef Petrică Bacaim (Garda de Coastă) poate să înceapă. Dosarul va fi judecat pe fond de Tribunalul Constanța, primul termen urmând a fi stabilit de către instanță.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Constanța și consultat de jurnaliștii „Dobrogea Live”, comisarul șef Laurențiu Cristian Cicu (49 de ani, director al Gărzii de Coastă în momentul comiterii faptei) este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar comisarul șef Petrică Bacaim (44 de ani) este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului (în legătură cu fapta reținută în sarcina lui Laurențiu Cicu).
Directorul Gărzii de Coastă a sabotat operațiunea subalternilor
În seara de 3 mai 2021, în jurul orei 21.00, o persoană neidentificată a sunat la Centrul Operațional de Coordonare din cadrul Gărzii de Coastă Constanța și a informat instituția că pe un yacht se vând droguri. Urmare apelului, o echipă formată din polițiști ai Gărzii de Coastă s-a deplasat la acel yacht unde a stabilit că nu se adeveresc cele semnalate.
De ce nu au găsit nimic polițiștii? Deoarece, anterior sau concomitent sosirii polițiștilor, „inculpatul Cicu l-a informat pe proprietarul navei, că o persoană a semnalat că se vând droguri pe navă și că polițiștii vor veni în control, ceea ce s-a și întâmplat … transmiterea acestei informații nepublice privitoare la iminența controlului a lipsit complet de sens acțiunea polițiștilor care, prin esența ei, trebuia să fie inopinată”, spun procurorii.
Anchetatorii arată că, din cuprinsul conversației purtate de directorul gărzii de Coastă cu proprietarul yachtului reiese că acesta din urmă nu știa de operațiunea polițiștilor. După 16 minute de la această primă conversație, proprietarul ambarcațiunii l-a informat pe Cicu despre faptul că, într-adevăr, polițiștii de frontieră au venit la bord, au făcut poze, dar nu mai găsiseră pe nimeni și „totul este ok”.
Directorul Gărzii de Coastă, petrecere pe yacht
DNA Constanța arată că, la numai cinci zile după ce comisarul șef Laurențiu Cicu le-a sabotat subalternilor operațiunea, a organizat o petrecere exact pe același yacht, iar toate costurile au fost suportate de firma proprietarului ambarcațiunii.
Petrecerea a avut loc în ziua de 8 mai 2021 și au participat cca 15-16 persoane. Proprietarul a depus la dosar nota de plată aferentă consumației făcute de inculpatul Cicu Laurențiu și invitații săi, suma în discuție fiind 7.249 lei. Nota de plată a fost trecută pe protocol.
Același proprietar al yachtului a declarat anchetatorilor că „Cicu Laurențiu nu a cerut niciodată nota de plată și nici nu a întrebat ce are de plată sau lucruri de genul acesta, iar (…) i-a fost rușine să vorbească cu el despre această situație”, se arată în rechizitoriu.
Comisarul Bacaim sare, cu un fals, în ajutorul prietenului Cicu
La data de 2 mai 2022, Laurențiu Cicu află de la procurorii DNA că are calitatea de suspect în acest dosar penal.
În data de 29 iunie 2022, avocatul lui Cicu solicită administrarea mai multor probe printre care și audierea în calitate de martor a comisarului șef Petrică Bacaim.
Citește și: Ofițer al Gărzii de Coastă, acuzat de DNA de abuz în serviciu. Ce le-a cerut unor colegi din Suceava
Cu prilejul audierii în calitate de martor, Petrică Bacaim a declarat că „sunt anumite informații care ar putea fi foarte lămuritoare în cauză dar acestea sunt secret de serviciu …….. aceste informații fac obiectul unui document întocmit de mine cu nr (…)/17.06.2021” .
Procurorii DNA au studiat înscrisul invocat de comisarul Bacaim și, corelând conținutul documentului cu anumite informații obținute în cadrul anchetei, au constatat că există posibilitatea reală ca acest înscris să fi fost întocmit în fals spre a-i servi inculpatului Cicu Laurențiu ca probă în apărare.
„Conduita inculpatului Bacaim a fost determinată de relația de prietenie cu celălalt inculpat (Laurențiu Cicu n.red.), întocmirea și invocarea procesului verbal fals fiind făcute în scopul de a-l ajuta pe acesta să evite tragerea la răspundere penală”, spun anchetatorii în rechizitoriul trimis la instanță.
Petrică Bacaim nu este la primul dosar penal. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța pentru comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În septembrie 2024, Tribunalul Constanța a decis că se face vinovat de aceste fapte, dar judecătorii au ales să renunțe la aplicarea pedepsei, astfel încât i-au aplicat comisarului un avertisment. Sentința nu este definitivă. Citește pe larg despre acest dosar.
Citește și: