JustițieDe ce se rejudecă procesul de corupție al primarului din Agigea, Cristian...

De ce se rejudecă procesul de corupție al primarului din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu. Inițial, Tribunalul Constanța l-a achitat

În anul 2020, procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe primarul comunei Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Alături de primar a fost trimisă în judecată și Ancuța Calust, secretar al comunei Agigea, pe care procurorii DNA o acuză de comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu. În martie 2024, Tribunalul Constanța i-a achitat pe cei doi inculpați. Doar că, pe 16 ianuarie 2025, Curtea de Apel Constanța a decis ca dosarul să fie trimis la Tribunal pentru rejudecare.

Cîrjaliu, acuzat de fapte de corupție

Conform rechizitoriului DNA, primarul Cîrjaliu, „cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea”.

Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.

În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior. Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.”

În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei. Firma păgubită este cea care deține celebra „Pescărie a lui Matei”, de la malul mării.

Curtea de Apel critică modul în care Tribunalul Constanța a judecat cauza

 Achitarea celor doi inculpați pronunțată în prima instanță de Tribunalul Constanța a fost contestată de DNA la Curtea de Apel Constanța. Curtea, analizând motivarea magistraților Tribunalului, a decis, din mai multe motive, să retrimită dosarul spre rejudecare.

Trebuie spus că decizia de achitare pronunțată de Tribunalul Constanța a fost fundamentată pe faptul că terenul în suprafața de 8.940 de mp nu ar fi proprietatea SC Sarda Fish SRL (societatea păgubită), așa cum s-ar fi demonstrat într-un alt proces penal soluționat de instanțe.

În schimb, Curtea de Apel Constanța a constatat că nu au fost respectate de către instanța de fond exigențele dreptului la un proces echitabil, prin nemotivarea hotărârii judecătoreşti pronunţate, în fapt şi în drept, prin neanalizarea acuzaţiei penale aduse inculpaţilor, a probelor care au fost administrate pe parcursul procesului penal, în faza de urmărire penală şi în etapa cercetării judecătoreşti, al apărărilor formulate de inculpaţi şi de partea civilă.

Pornind de la aceste aspecte, ce vizează conținutul hotărârii judecătorești, Curtea nu poate identifica raţionamentul instanţei de fond, în raport de faptele pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii, în sumara hotărâre pronunţată de prima instanţă”, scriu judecătorii Curții de Apel în motivare.

Faptul că instanța de fond a avut în vedere o hotărâre pronunțată într-un alt dosar „nu reprezintă o analiză a faptelor pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii Cristian maricel Cărjaliu şi Ancuța Calust”, spune Curtea de Apel.

De asemenea, s-a constată că în cauză au fost administrate numeroase probe pe parcursul urmăririi penale, dar şi în faţa instanţei de fond, probe care nu au fost analizate de către instanţa de fond, nu s-a arătat ce probe converg spre soluţia pronunţată şi nici ce probe sunt înlăturate, motivarea reţinerii sau înlăturării acestor probe, prin prisma acuzaţiei formulate faţă de cei doi inculpaţi, aspect care nu a făcut obiectul analizei instanţei de fond.

Totodată, instanţa de control judiciar a constatat că Tribunalul  nu a analizat nici apărările părţilor și, în consecință, a decis să desființeze sentința penală apelată și a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Constanța, în vederea soluționării fondului cauzei.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: