JustițieComisarul Petrică Bacaim de la Poliția de Frontieră, vinovat că a anunțat...

Comisarul Petrică Bacaim de la Poliția de Frontieră, vinovat că a anunțat presa despre un flagrant. Instanța i-a dat un avertisment

Petrică Bacaim, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (I.G.P.F.) – Garda de Coastă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța pentru comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Pe 6 septembrie 2024, Tribunalul Constanța a decis în prima instanță că Petrică Bacaim este vinovat, dar judecătorii au ales să renunțe la aplicarea pedepsei, astfel încât i-au aplicat comisarului un avertisment. „Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 82 alin.3 C.penal in sensul că, dacă în termen de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei se descoperă că, săvârşise anterior rămânerii definitive a hotărârii o altă infracţiune, pentru care i s-a stabilit o pedeapsă chiar după expirarea acestui termen, renunţarea la aplicarea pedepsei se anulează şi se stabileşte pedeapsa pentru infracţiunea care a atras iniţial renunţarea la aplicarea pedepsei”, spun judecătorii.

Împotriva acestui avertisment, Petrică Bacaim a formulat apel.

Citește și: „Polițistul de frontieră al anului 2021”, trimis în judecată de DNA. Ce acuzații i se aduc comisarului Petrică Bacaim

Tribunalul Constanța (motivare): „instanţa constată că, infracţiunea dedusă judecăţii prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, modul şi împrejurările în care a fost comisă fapta, cu un caracter singular şi izolat, motivul, scopul urmărit şi interesul manifestat de inculpat la momentul comiterii faptei (…) Inculpatul fiind o persoană cu experientă profesională în domeniul juridic, ce are capacitatea de a-şi revizui comportamentul, se apreciază că, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună in acest caz, având in vedere şi consecinţele pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.

În cursul procesului, Petrică Bacaim a explicat instanței că a anunțat un anumit ziar din Constanța despre un flagrant (și a oferit chiar și imagini video) deoarece „anunțarea unui ziar local putea da feedback al oprobiului public”, prin rubrica de comentarii, iar acest lucru nu putea fi realizat dacă făcea declarații de presa purtatorul de cuvant al instiutuției (Garda de Coastă).

Citește și: Ce spune DNA despre dosarul în care Mirela Matichescu, fost administrator al județului Constanța, actualmente manager al OMD Mamaia Nord, este acuzată de abuz în serviciu

Capcana întinsă de DNA

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Constanța, comisarul Gărzii de Coastă a picat într-o capcană întinsă de anchetatori. În iulie 2022, au fost autorizați doi investigatori sub acoperire, ofițeri de poliție judiciară din cadrul DGA. Unul dintre investigatorii sub acoperire a furnizat polițiștilor de frontieră anumite informații care i-au determinat să întocmească un proces verbal de sesizare din oficiu.

„Ulterior, dosarul astfel constituit a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. În această cauză, procurorul care efectua urmărirea penală a obținut la rândul său autorizarea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța pentru supravegherea tehnică a secundului investigator sub acoperire, precum și mandat de percheziție domiciliară pentru imobilul din mun. Constanța”, spun procurorii.

La data de 22.02.2023, investigatorul sub acoperire s-a deplasat în Constanța, la imobilul unde erau depozitate țigaretele și unde așteptau polițiștii de frontieră, care în prealabil fuseseră informați de către investigatorul sub acoperire despre intenția sa de a muta țigaretele.

Cu această ocazie, ofițerii de poliție au pus în practică mandatul de percheziție și au procedat la constatarea presupusei infracțiuni flagrante. Conform mențiunilor din ciorna procesului verbal întocmit de lucrătorii de poliție de frontieră, pătrunderea în imobil s-a realizat la ora 18:50.

Citește și: ÎPS Teodosie, din nou în fața judecătorilor. Dosarul „mană cerească”, în camera preliminară. Strategia avocaților

Comisarul Poliției de Frontieră, mesaje către presă

„La ora 19:04, inculpatul Bacaim Petrică a transmis către redactorul șef al unui cotidian local, prin intermediul aplicației WhatsApp, un mesaj, care conținea o înregistrare video care pare să reprezinte debutul acțiunii lucrătorilor Gărzii de Coastă. La ora 19:05, inculpatul Bacaim Petrică i-a transmis, prin aceeași aplicație alte patru mesaje”, se arată în rechizitoriu.

La ora 19:06, comisarul i-a transmis poziția sa geografică prin intermediul opțiunii share location din aplicația WhatsApp. La ora 19:07, inculpatul i-a comunicat că marca de țigarete deținute de presupusul contrabandist era Ashima și că flagrantul era organizat de ”poliția de frontieră”.

La ora 19:11, redactorul șef l-a întrebat pe comisar despre identitatea procurorului de caz, interlocutorul răspunzând cu trei mesaje.

Tot la ora 19:11, redactorul i-a solicitat inculpatului să îi comunice adresa la care era efectuată percheziția, acesta răspunzând prin două mesaje cu textul:”în spate la (…)” (în referire la fostul restaurant …), exact adresa unde investigatorul sub acoperire depozitase țigaretele de contrabandă și unde echipa condusă de inculpat procedase la prinderea în flagrant a presupusului contrabandist și la efectuarea percheziției.

Prin trei mesaje, toate transmise la ora 19:18, redactorul șef i-a comunicat inculpatului că la fața locului urma să se deplaseze un jurnalist din redacție. 12 minute mai târziu, la ora 19:30, inculpatul a răspuns prin două mesaje care confirmă că fotoreporterul ajunsese deja la fața locului și efectua filmări și fotografii cu acceptul inculpatului, aspect care reiese și din înregistrările video efectuate în baza mandatului de supraveghere tehnică emis de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Constanța.

Așa cum reiese din capturile video, inculpatul Bacaim Petrică a realizat o filmare cu telefonul personal care surprinde locul realizării flagrantului, din unghiuri care corespund filmării trimise către redactorul șef, aplicației Whatsapp (filmări care au apărut în articolul publicat de cotifianul local n.red.)”, spun anchetatorii.

După transmiterea datelor de interes operativ, inculpatul Bacaim Petrică i-a precizat ofițerului de serviciu că ”… ne-a filmat lumea și o să apară în ziar. Sigur dau ăștia. Și să nu ne facem de râs.”.

DNA a sosit la fața locului

După prinderea în flagrant a investigatorului, în timp ce lucrătorii Gărzii de Coastă efectuau încă percheziția asupra imobilului, la fața locului s-a prezentat și echipa din cadrul DNA Constanța care a adus la cunoștința polițiștilor de frontieră că presupusul contrabandist era în realitate un investigator sub acoperire, iar țigările aparțineau autorității vamale, așa zisa infracțiune fiind de fapt o operațiune a DNA.

Cu aceeași ocazie, procurorul DNA a ridicat ciorna procesului verbal de percheziție și nu o copie a acestuia, deoarece activitatea de percheziție nu se încheiase iar actul nu fusese încheiat.

Prin urmare, inculpatul Bacaim Petrică a procedat la anunțarea purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă la 42 de minute după ce deconspirase activitățile efectuate reprezentanților cotidianului (…). (…) Relația inculpatului Bacaim Petrică cu ziarul (…) este însă una de lungă durată, cotidianul promovând constant persoana și activitatea celui dintâi. (…) Pe de o parte, inculpatul avea obligația de a păstra confidențialitatea actelor de urmărire penală efectuate, cu atât mai mult cu cât era vorba de o prindere în flagrant și o percheziție domiciliară, ambele nefinalizate. Pe de altă parte, inculpatul avea obligația ca în relația cu presa să respecte prevederile OMAI nr.201/2016 precum și ale procedurii IGPF PS 20/2018”, spun procurorii DNA.

Citește și: Sentința definitivă în cazul lui Valentin Vrabie, primarul Medgidiei, amânată pentru luna septembrie

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.