Pe 30 decembrie 2024, Tribunalul Constanța a dat sentința, pe fond, în cazul dosarului de corupție numit generic „Hotelul plutitor Bella Marina” (un hotel plutitor folosit în scop turistic în Delta Dunării), dosar trimis în judecată de DNA Constanța în anul 2018. Chiar dacă inclupații au scăpat de sancțuni penale deoarece faptele s-au prescris (un singur inclupat a fost achitat), banii dobândiți prin fraudă trebuie restituiți. Decizia Tribunalului nu este definitivă.
Tribunalul Constanța a decis achitarea inculpatei Dimcică Cătălina și încetarea procesului penal (din cauza prescripției) față de inculpații Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL, Trupină Bogdan-Valeriu, SC Metal Engineering SRL, Dobre Ioan-Virgil, Buiea Gabriel, Ungureanu Liviu.
Banii europeni se dau înapoi
Chiar dacă inculpații menționați mai sus au scăpat de acuzațiile penale, Tribunalul Constanța a admis în parte acţiunea civilă exercitată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi i-a obligat pe inculpaţii Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL, Trupină Valeriu-Bogdan şi SC Metal Engineering SRL, ultimii doi în calitate de complici la infracţiunea prevăzută de art. 18 ind. 1 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de sumei de 7.436.311,73 lei, reprezentând contravaloarea primelor cinci cereri de rambursare.
De asemenea, judecătorii au admis în parte acţiunea civilă exercitată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice GALAŢI – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, şi i-au obligat, în solidar, pe inculpaţii Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL, Trupină Valeriu-Bogdan, SC Metal Engineering SRL, Buiea Gabriel, Dobre Ioan Virgil, Radu Ilie şi Ungureanu Liviu, la plata sumei de 898.904 lei, reprezentând TVA dedus nelegal, la care se vor adăuga dobânzi şi penalităţi de întârziere, ce urmează a fi calculate de organul fiscal până la achitarea integrală a debitului.
Instanța a constatat și că răspunderea solidară a inculpaţilor Buiea Gabriel şi Dobre Ioan Virgil subzistă până la concurenţa sumei de de 278.624 lei (aceştia răspunzând împreună pentru înreaga sumă de 278.624 lei), a inculpatului Radu Ilie până la concurenţa sumei de de 105.545 lei, şi Ungureanu Liviu până la concurenţa sumei de 582.701,04 lei.
Dosarul „Hotel plutitor Bella Marina****”
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în 2018, a administratorului SC Lucia Inter Tour SRL Constanţa – Eugen Munteanu – pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.
De asemenea, SC Lucia Inter Tour SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor aceloraşi infracţiuni.
Un alt administrator, Bogdan-Valeriu Trupină, şi firma sa SC Metal Engineering SRL au fost acuzaţi de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată. Alături de aceştia, mai erau acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor Ioan-Virgil Dobre, Gabriel Buiea, Ilie Radu şi Liviu Ungureanu administratori ai unei societăţi comerciale şi Cătălina Dimcică pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
Procurorii spun în rechizitoriu că „în perioada decembrie 2009 – octombrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Hotel plutitor Bella Marina****”), în calitate de administrator al SC Lucia Inter Tour SRL, beneficiind de ajutorul inculpatului Trupină Bogdan-Valeriu, a folosit cu rea-credinţă, în relaţia cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Est Brăila, mai multe documente false, reprezentând avans solicitat la rambursare şi valoarea situaţiilor de plată corespunzătoare cererilor de rambursare nr. 2-5. Prin aceste demersuri, inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 7.436.312 lei.
În acelaşi context, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, inculpatul Munteanu Eugen a înregistrat în contabilitatea societăţii pe care o conducea mai multe cheltuieli nereale reprezentate de documente justificative false (o parte din ele puse la dispoziţie de ceilalţi inculpaţi), în valoare totală de 5.588.913 lei, prejudiciind astfel bugetul statului cu suma de 898.904 lei rezultată ca urmare a deducerii, în mod nelegal, a TVA aferentă achiziţiilor fictive.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Munteanu Eugen a transferat către societatea administrată de inculpatul Trupină Bogdan-Valeriu suma de 4.851.368 lei, care la rândul ei a procedat în aceeaşi manieră, transmiţând banii către firmele celorlalţi inculpaţi. Ulterior, banii care reprezentau plăţi pentru lucrări şi bunuri ce nu au fost efectuate/livrate în realitate, au fost retraşi în numerar şi predaţi inculpatului Munteanu Eugen.”
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 7.436.312 lei.
În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurator precum şi cea a popririi asiguratorii asupra bunurilor, respectiv conturilor bancare deţinute de inculpaţii Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL şi Trupină Bogdan-Valeriu.
Citește și: