Constanța, orașul fără un parc industrial sau un business hub. „Primăria nu e preocupată de aceste lucruri”

Deși promisiunile electorale au fost multe, iar actualul edil spunea că va fi un primar „eminamente pro business”, realitatea arată că investitorii fug de oraș, la fel cum încep să o facă și locuitorii. În plus, administrația locală bifează încă o nerealizare: un business hub, locul unde, în special, tinerii întreprinzători să poată pune în practică idei de afaceri, unde să discute teme de afaceri, unde să învețe sau să-i învețe pe alții.

Citește și: Vergil Chițac: „Voi fi un primar eminamente pro-business”

„Am făcut noi cererea, primăria doar să o trimită mai departe”

După aproape trei ani de la promisiunile din campanie legate de construirea unui parc industrial, încă nu avem unul. „Am pregătit cererea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației… poate nu o găsesc să o trimită către minister, Primaru’ Constanței Chițac și echipa”, spune Ionuț Stoica, președintele organizației de Tineret Forța Dreptei Constanța.

El arată că, într-un oraș precum Constanța, ar fi normal să existe parcuri industriale moderne și bine echipate, care să atragă investitori și să creeze locuri de muncă. „Suntem singura regiune din țară fără un parc industrial după cum putem vedea pe site-ul MDLPA”.

Parcuri industriale in Romania
Numărul parcurilor industriale pe regiuni FOTO: Ministerul Dezvoltării

Ionuț Stoica explică faptul că este frustrant să vezi că există facilități oferite prin lege pentru parcurile industriale, iar Constanța nu profită de aceste oportunități pentru a atrage investitori și pentru a crea locuri de muncă. „Suntem într-un moment în care avem nevoie de noi surse de venit și de o dezvoltare sustenabilă, dar, din păcate, pare că autoritățile locale nu sunt preocupate de aceste aspecte.”

Titlul de parc industrial conferă administratorului şi rezidenților parcului dreptul la multe măsuri de sprijin.

Ionut Stoica Forta Dreptei
Ionuț Stoica

Primăria nici măcar nu știe ce e un „business hub”

Constanța duce lipsă și de un business hub, un loc în care tinerii antreprenori să își lanseze ideile geniale și să le facă să funcționeze. Marile orașe din România și din întreaga lume au astfel de locuri special create pentru tineri și acest lucru se vede deoarece în jurul lor se realizează un ecosistem vibrant de inovație și tehnologie ce atrage oameni talentați și resurse.

Primăria Constanța nici măcar nu se știe cu exactitate ce presupune acest business hub. Constanța are nevoie de o strategie de dezvoltare reală, nu de un proiect de fațadă menit să fie un punct de atracție pentru politicieni și investitori. Este nevoie de inovație și creativitate, de o abordare proactivă și de angajament pentru a face din Constanța un oraș cu adevărat modern și atractiv pentru investitori și tineret”, adaugă Ionuț Stoica.

Citește și: Scrisoare deschisă către Chițac: Mulți tineri pleacă din Constanța, acest sat cu ieșire la mare

Business hub-ul ar fi un spațiu dedicat pentru dezvoltarea de afaceri noi și inovatoare, care ar putea atrage antreprenori și investitori din întreaga regiune, iar fostul RAEDPP dispune de asemenea spații care pot fi reabilitate în scopul creării unui business hub, adaugă liderul tinerilor din Forța Dreptei Constanța.

Aș vrea să subliniez importanța oferirii de facilități fiscale pentru dezvoltarea afacerilor noi. Acestea ar putea include scutiri de taxe, subvenții pentru investiții, acces la fonduri de dezvoltare etc. Constanța ar putea beneficia enorm de pe urma creării unui astfel de hub de afaceri și oferirea de facilități fiscale. Aceste măsuri ar putea atrage noi investitori și antreprenori în zonă, ceea ce ar contribui la dezvoltarea economică a municipiului și la crearea de noi locuri de muncă”, concluzionează Ionuț Stoica.

Urmărește-ne pe:

Doneaza