INTERVIU Ionuț Stoica (Forța Dreptei): Schimbarea sistemului se poate face numai cu implicarea tinerilor în politică

Ionuț Stoica (31 de ani) este președintele Organizației de Tineret Constanța a Forța Dreptei și vicepreședinte național în cadrul BPN Tineret. Ionuț este student în cadrul USAMV București, Facultatea de Măsurători Terestre și Cadastru. În prezent activează ca supervizor teren în cadrul unei companii multinaționale.

Dobrogea Live: De ce ai ales să faci politică?

Ionuț Stoica: Am ales să fac politică deoarece cred că fiecare dintre noi are responsabilitatea de a contribui la construirea unei societăți mai bune și mai echitabile. Politica este un domeniu important prin care se pot face schimbări semnificative în comunitatea noastră și prin intermediul căruia putem să ajutăm oamenii să-și atingă potențialul și să-și îndeplinească nevoile.

Care au fost criteriile după care ai ales Forța Dreptei?

Ca să pot răspunde la această întrebare trebuie să fac o scurtă istorie premergătoare alegerii partidului Forța Dreptei. Fiind împotriva practicilor PSD-iste, am ales să fac parte din PNL, iar după cum bine știți, în momentul când a avut loc trădarea încrederii electoratului român prin realizarea coaliției între PSD și PNL, am decis să părăsesc PNL, alegând singura soluție viabilă de dreapta: Forța Dreptei.

În același timp, putem spune că acest proiect este singurul care promovează economia de piață și concurența, investițiile reale în educație și cercetare, promovează drepturile individuale și libertățile civile. De asemenea, pe ideea că omul sfințește locul, am văzut în echipa ce se forma la nivel local și național o dorință reală pentru schimbare.

Este politica și apanajul tinerilor?

Consider că tinerii pot avea un loc bine definit în politică datorită faptului că sunt mai deschiși la idei noi și sunt dispuși să încerce noi soluții referitoare la problemele cu care se confruntă societatea românească, având acces la resurse tehnologice și de comunicare ce le permit o exprimare mai eficientă a ideilor. Este important să avem o implicare activă a tinerilor în politică deoarece deciziile pe care le luăm astăzi vor avea un impact major asupra viitorului nostru.

Ce poate schimba un tânăr în modul în care se face politică în România?

Tinerii sunt mai inclinați să pună accent pe probleme precum mediul, egalitatea de gen și o gestionare mai responsabilă a bugetelor, care au fost adesea neglijate în politica din România. Cu siguranță, din punctul de vedere al transparenței, noua generație va fi mai responsabilă contribuind la dezvoltarea de politici publice mai adaptate la nevoile cetățenilor și axate pe rezolvarea problemelor reale.

Concret, care sunt ideile tale cu privire la orașul Constanța și cu privire la viața tinerilor (în general), pe care ai vrea să le vezi realizate?

Chiar am avut recent un workshop referitor la aceste subiect, la care a participat echipa de tineret. Acesta a abordat viziunea noastră asupra dezvoltării municipiului Constanța și, în același timp, am discutat despre soluții viabile: realizarea unui parc industrial pentru crearea a noi locuri de muncă, facilitați fiscale pentru start-up-uri și alte companii, hub tehnologic, hub accelerator de afaceri, dezvoltarea infrastructurii într-un mod eficient și fezabil.

În urma acestui workshop, am putut constata multitudinea problemelor cu care se confruntă municipiul și capacitatea administrației actuale de a asigura un minim necesar tinerilor pentru a-i convinge să rămână aici. Știm foarte bine că majoritatea tinerilor aleg să părăsească municipiul pentru studii sau pentru locuri de muncă mai diversificate.

De ce ar trebui ca tinerii să se implice în politică?

Tinerii ar trebui să se implice pentru că este evident faptul că schimbarea poate veni doar prin noi înșine. Este momentul să schimbăm sistemul cu o nouă abordare și o nouă viziune, iar aceasta schimbare poate veni doar prin implicarea noilor generații în politică. Putem spune că Forța Dreptei oferă oportunități tinerilor de a se dezvolta și a învăța politici publice și administrație, și nu numai. De asemenea, au ocazia de a întâlni oameni cu perspective diferite și de a învăța multe despre problemele cu care se confruntă societatea noastră și modul în care acestea pot fi abordate și rezolvate.

Urmărește-ne pe:

Doneaza