-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăPoliticăScrisoare deschisă către Chițac: Mulți tineri pleacă din Constanța, acest sat cu...

Scrisoare deschisă către Chițac: Mulți tineri pleacă din Constanța, acest sat cu ieșire la mare

Organizația de Tineret a partidului Forța Dreptei (filiala Constanța) a transmis o scrisoare deschisă către Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Scrisoarea este prilejuită de apropierea zilei de 1 iunie (Ziua Copilului), iar tinerii Forța Dreptei se întreabă dacă primarului îi pasă de copiii și tinerii din Constanța.

„Deși este un oraș care oferă multe oportunități, fie că vorbim de educație, afaceri, recreere sau viață de noapte, nu putem ignora faptul că orașul suferă de așa numitul „brain drain” – foarte mulți tineri pleacă din Constanța la momentul începerii studiilor universitare, apoi se stabilesc și aduc plus valoare în locurile unde au studiat”, scriu semnatarii scrisorii.

Citește și: Consilierii PNL l-au abandonat pe Chițac. Deputatul Lungoci le cere explicații PSD-iștilor care au votat tunul imobiliar de pe taluz

Ei îi reamintesc primarului de faptul că un studiu realizat de Consiliul Tineretului din România demonstrează că municipiul Constanța – Capitala Tineretului din România (2021-2022) este orașul cu cei mai nefericiți tineri.

Este clar că administrația publică a eșuat în a crea politici sustenabile pentru tineri, iar nemulțumirile acestora sunt cât se poate de clare. Constanța este percepută ca un loc al distracțiilor estivale și cam atât. Constanța nu se poate dezvolta dacă vor fi deschise doar noi cluburi în nordul stațiunii Mamaia sau fluturând chei pe marginea drumului, acțiune prin care anunțăm turiștii că închiriem apartamente cu ziua”, se mai arată în document.

Salariile tinerilor sunt o mare problemă, spun cei de la Forța Dreptei. Ei spun că, de exemplu, un consilier juridic debutant în Primăria Constanța este remunerat cu 1.608 lei net, pe când cel mai mic salariu la supermarketul Lidl este de 2.900 de lei net. „Cu un astfel de salariu credeți că un tânăr competent este motivat să lucreze în administrația pe care o conduceți? Sau, poate, nu aveți nevoie de astfel de tineri?”

Citește și: Bogdan Bola: Ar trebui să existe plaje publice pe litoralul românesc?

Tinerii Forța Dreptei îi reamintesc lui Vergil Chițac de promisiunea că va fi un primar „eminamente pro-business” și-l întreabă câte investiții private a reușit să atragă până acum.

„Municipiul Constanța suferă, domnule primar, nu de lipsa celor mai scumpe coșuri de gunoi din țară sau a unui nou logo neînțeles de nimeni, ci de lipsa unei infrastructuri în domeniul afacerilor: parcuri industriale, servicii, suport pentru business, centre de conferințe, târguri și expoziții etc.

O altă problemă semnalată în scrisoarea deschisă este cea a mobilității tinerilor, cea mai felxibilă categorie de persoane când vine vorba de utilizarea anumitor mijloace de transport. „Din nefericire, infrastructura pistelor de biciclete nu ține ritmul evoluției comunității velo, iar calitatea lucrărilor la pistele plasate pe trotuar este precară, covorul asfaltic fiind vălurit, coborârile de pe trotuar sunt înalte, neadecvate, obligând bicicliștii să se oprească ori de câte ori trebuie să coboare sau să urce un trotuar.

Domnule primar, am recurs la această scrisoare deschisă pentru a vă prezenta câteva aspecte relevante pentru bunăstarea tinerilor și, totodată, pentru a vă cere să luați măsuri pentru a îmbunătăți oportunitățile pe care le avem în orașul nostru. Ieșiți pe stradă, domnule primar, discutați cu oamenii, aflați nevoile tinerilor, coborâți din turnul de fildeș al Primăriei în care v-ați ascuns”, scriu cei de la Organizația de Tineret Forța Dreptei, filiala Constanța.

Citește și: Totul despre cazul pentru care Vergil Chițac și Horia Constantinescu sunt cercetați de DNA

1 COMENTARIU

  1. Tânărul jurist sa meargă la Lidl sa câștige 2900 lei net.Dar sa fac un scurt comentariu.In comunism se intra la drept foarte greu(40-50 de candidați pentru un loc.Acum suntfacultati de drept peste tot ,nu e o problema sa termini facultatea de drept.Dar nu îl oprește nimeni sa facă avocatura și dacă e bun sa câștige mai mult.

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments