La 14 ani de la semnare, contractul încheiat între Primăria Constanța și operatorul de salubrizare Polaris va fi modificat, dacă propunerea va fi aprobată vineri de consilierii locali.
Principala modificare vizează obligativitatea colectării selective a deșeurilor din hârtie, sticlă, metal și plastic în proporție de 50% din totalul gunoiului municipal rezultat.
Asta, în condițiile în care în contractul inițial nu era impusă nicio clauză de colectare selectivă, carență care a dus până în prezent la un nivel ridicol de reciclare, de doar 0,66% (detalii aici).
De asemenea, noile reglementări din contract prevăd reducerea cu 60% a deșeurilor depozitate la groapa de gunoi. Până în prezent, gunoiul produs în Constanța era depozitat la groapa de gunoi în proporție de aproape 100%.
În noua propunere de contract mai apare o clauză cel puțin la fel de importantă ca cele de sus – „neefectuarea succesivă pe o perioadă de trei luni a mai mult de 10% din suprafața concesionată, atage desființarea de drept a contractului”.
Astfel, pentru prima dată în contractul semnat pe o perioadă 25 de ani apar criterii clare care permit posibilitatea încetării colaborării între cele două părți.
Raportări fictive
Modificarea contractului cu Polaris a fost cerută de Curtea de Conturi, care a constatat că Primăria Constanța nu are încheiate clauze de reciclare cu Polaris.
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, solicitat de “Dobrogea Live”, Primăria Constanța reciclează doar 0,66% din cantitatea totală de deșeuri produsă în municipiu, o valoare infimă raportat la ținta impusă de lege, de 50%, ceea ce înseamnă că gunoiul rezultat este aruncat aproape în integralitate la groapă, după cum am arătat într-un material anterior.
De asemenea, în urma auditului realizat în primăvară, Curtea de Conturi a constatat că municipalitatea a raportat cantități fictive de depozitare la groapa de gunoi în perioada 2019-2021, motiv pentru care a fost penalizată cu 2,74 milioane lei.
Această sumă reprezintă contravaloarea cantității de deșeuri depozitate la groapa de gunoi peste norma impusă de lege.
Legea prevede o plată de 50 lei către Fondul de mediu pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată la groapa de gunoi, peste limita de 40% din totalul deșeurilor produse.
Or, în cazul Constanței, procentul de mai sus a fost depășit cu până la 249%.
Raportări fictive au avut loc și în perioada 2015-2019, fapt ce a dus la o creanță totală la Fondul de mediu de aproape 14 milioane lei, sumă care cuprinde și penalizarea de 2,74 milioane lei aferentă perioadei 2019-2021, însă creanțele au fost contestate de către administrația locală.
Având în vedere amenzile primite de municipalitate, este de așteptat ca propunerea de modificare a contractului cu Polaris să fie avizată pozitiv în ședința de vineri, 10 iunie.
Contractul semnat între Primărie și Polaris în 2008 este valabil până în 2033, și a fost încheiat pe o sumă de 335 de milioane de euro, act considerat a fi cel mai păgubos din istoria Constanței.
Citește și: