Cel puțin o parte din documentele oficializate de primarului Constanței, Vergil Chițac, în ultimul an și jumătate riscă să fie lovite de nulitate absolută dacă sunt contestate în instanță, întrucât acestea nu sunt validate cu semnătura olografă a edilului, ci doar cu o ștampilă care copiază iscălitura lui.
Am remarcat că începând cu luna decembrie 2022, documentele aferente proiectelor de hotărâre de consiliu local semnate de Chițac poartă iscălituri cu grafie identică. Experții în grafologie susțin că ’’dacă două semnături sunt identice, una din ele este falsă’’.
În cazul iscăliturii edilului Constanței nu este vorba de un fals, ci de utilizarea unei ștampile gravată cu semnătura lui Chițac, aplicată pe documente în locul unei semnături autentice.
Până la sfârșitul anului 2022, primarul Constanței semna documentele oficiale prin semnătură olografă.
Avocatul Cosmin Dobroiu, autorul unor articole în care tratează statutul juridic al semnăturilor olografe, a declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ că ștampila care imită semnătura nu are valoare oficială pentru că la acea parafă poat ajunge să aibă acces persoane neautorizate, motiv pentru care nu este reglementată în legislație.
’’Acea ștampilă nu este reglementată și nu are valoarea unei semnături oficiale. Chiar dacă ștampila imită semnătura primarului, la ea pot avea acces persoane care o pot folosi neautorizat. În lege este reglementată doar semnătura olografă și semnătura digitală. Semnătura aplicată de o ștampilă nu e reglementată. Legal vorbind, ea nu produce aceleași efecte juridice ca o semnătură olografă. Documentele validate astfel pot fi foarte ușor contestate printr-o expertiză expertiză grafoscopică, care va releva că este vorba de o semnătură aplicată’’, a explicat Cosmin Dobroiu.
Primăria refuză să comenteze
Reprezentanții Compartimentului de Comunicare din cadrul Primăriei Constanța au refuzat să ne răspundă care este motivul pentru care Chițac nu semnează cu iscălitură olografă și dacă ștampila confecționată este utilizată și de alte persoane.
Documente vulnerabile
Codul de procedură civilă relevă că dacă un document nu este încheiat cu respectarea reglementărilor sau de către o persoană incompatibilă, actul este lovit de nulitate absolută.
Art. 271. (1) Înscrisul autentic întocmit fără respectarea formelor prevăzute pentru încheierea sa valabilă ori de o persoană incompatibilă, necompetentă sau cu depăşirea competenţei este lovit de nulitate absolută, dacă legea nu dispune altfel.
De asemenea, în cazul în care primarul deleagă către altă persoană dreptul de semnătură, împuternicitul trebuie să iscălească cu propria semătură.
Potrivit Art. 268. (1) din Codul de procedură civilă, semnătura unui înscris face deplină credinţă, până la proba contrară, despre existenţa consimţământului părţii care l-a semnat cu privire la conţinutul acestuia. Dacă semnătura aparţine unui funcţionar public, ea conferă autenticitate acelui înscris, în condiţiile legii.